fbpx

Margarine in plaats van (room)boter

Ook op het gebied van smeervetten bestaan er grote verschillen in het vetpercentage. ‘Boter’ en roomboter zijn officieel hetzelfde product. (Room)boter bestaat verplicht voor minimaal tachtig procent uit melkvet. Er zijn verschillende alternatieven zoals margarine en halvarine (deze worden in de volksmond ook soms boter genoemd, al is dat dus eigenlijk niet juist).

Een groot verschil is dat deze niet van melk maar van plantaardige oliën gemaakt worden (bijvoorbeeld zonnebloem- of lijnzaadolie). Margarineproducten in een kuipje vind je in variërende vetgehaltes (20-70%); de margarines in een kuipje zijn vrijwel altijd minder vet dan boter en bevatten door de plantaardige oliën relatief meer (gunstige) onverzadigde vetten.

BEKIJK OOK
Onverwacht resultaat: COVID-19-vaccinatie verbetert effectiviteit kankerbehandeling

Het vervangen van verzadigd vet (o.a. in roomboter) door onverzadigd vet (o.a. in (zachte) margarine) is zelfs bewezen gunstig aangezien dit het cholesterolgehalte in het bloed kan verminderen. Aan halvarine wordt water toegevoegd waardoor het caloriegehalte lager is en het maar voor zo’n veertig procent uit vet bestaat.