fbpx

Marciano Zalman doet met open mind mee aan Zuid-Amerikaanse Spelen

Marciano Zalman zegt met een ‘open mind’ mee te doen aan het onderdeel pool tijdens de vierde Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten in Floridablanca, Colombia.

De Surinaamse televisiepresentator drong dinsdagavond op de eerste speeldag door tot de volgende ronde.

In Club Billares Cañaveral verloor hij zijn eerste best-of-three-serie van de Mexicaan Jaime Mora (1-2), maar herstelde zich met een 2-0 winst op Frankie Telles van Puerto Rico. Door daarna ook Mora te kloppen, heeft Zalman zich geplaatst bij de laatste zes. “Ik denk dat hij de schrik te pakken heeft, want ik versloeg hem met 2-0. Ik ben blij dat het zo is gegaan.”

De Surinamer denkt dat Mora, die net als de andere Spaanssprekende spelers gewend is met dit systeem, hem onderschat heeft toen ze weer tegenover elkaar stonden. “Ik vond persoonlijk dat hij heel nonchalant heeft gespeeld.”

Collega-televisiepresentator Rasjied Soeltan leed in zijn eerste partij een 1-2 nederlaag tegen Miguel Elias van Argentinië, nadat hij de eerste game van de best-of-three nog had gewonnen. Tegen de Colombiaan Victor Martinez maakte hij een 0-1 achterstand goed en zegevierde met 2-1.

Soeltan speelt woensdagavond voor een plek bij de top zes. “Het is een mooie stap, een mooi begin”, aldus Soeltan. “We zijn geen geoefende poolspelers, maar hebben ons uiterste best gedaan.”
Voor beide Surinamers was het even wennen aan het speelsysteem.

OOK INTERESSANT
Santokhi leidt 34ste tussentijdse CARICOM-staatshoofdenvergadering

Zalman: “Gaandeweg ging het beter en kreeg ik het systeem onder de knie, maar er zijn een heleboel kleine tactische dingen die je alleen maar onder de knie kan krijgen als je speelt. Ik ben geen poolspeler. Ik stoot af en toe een balletje, maar het is toch goedgekomen.”

Soeltan: “De zwarte bal is niet de laatste die je moet scoren zoals in Suriname, maar de gestreepte nummer zes-bal. We speelden alleen met de ‘hele’ ballen, die je in nummervolgorde moest scoren.”

Soeltan heeft een druk schema woensdag. Eerst staat hij om vier uur ‘s middags (zes uur ‘s avonds in Suriname) in het doel tijdens de futsalwedstrijd tegen Colombia en om zeven uur ‘s avonds (negen uur in Suriname) heeft hij tafeltennis en pool op schema.

“Ik kijk ernaar uit”, zegt hij enthousiast. “Wel ben ik primair naar hier gekomen om zaalvoetbal, omdat voetbal mijn liefde is.”

Ook Zalman zou woensdag moeten zaalvoetballen. “Maar ik ben vertrokken met een lichte hamstringblessure en heb de delegatieleiding al gezegd dat ik woensdag niet ga zaalvoetballen.” Hij wil zich concentreren op atletiek, voornamelijk balwerpen. Daarnaast staat hij ingeschreven op de 800 en 1.500 meter en doet hij ook mee op het onderdeel bowling.