fbpx

Marchano Stuger ingezegend als dorpshoofd Redi Doti

GFC NIEUWSREDACTIE- Marchano Stuger is zaterdag op traditionele wijze ingewijd als dorpshoofd van Redi Doti in Oost-Para (Suriname), tezamen met vier basja’s.

Het betreft Johannes Sabajo (hoofdbasja), Ghevario Jubithana, Fariel Banda-Srisria en Ulegice Kabeli.

De culturele ceremonie vond plaats bij de ontspanningsplek van het dorp langs de Surinamerivier, onder begeleiding van de culturele groep Paremuru.

De 43-jarige Stuger is in december 2019 gekozen tot dorpshoofd en nam de roer over van de intussen overleden Lesley Artist. Door de Covid-19-pandemie kon het nieuwe dorpsbestuur de culturele inwijding niet houden.

“We hadden te maken met onder meet total lockdown en de zaak is toen gaan verslappen”, zegt het dorpshoofd. Hij voegt erbij dat hij onder andere streeft naar het behoud van de inheemse cultuur. Vandaar dat het belangrijk is dat het bestuur traditioneel wordt ingewijd.

BEKIJK OOK
Na ruim 30 jaar weer Tuchtrechterscursus

“Wij als traditionele gezagsdragers moeten het voorbeeld geven”, zegt Stuger. Zij hebben na het hijsen van de Surinaamse vlag gelopen in hun culturele kleding naar de plaats waar de inwijding plaatsvond.

Over de plannen van het dorpsbestuur zegt Stuger dat de focus gelegd zal worden op de agrarische en toerisme sector.

De culturele inwijding is bijgewoond door bestuursleden van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), namelijk Joan van der Bosch (Pikin Poika) en Jona Gunther (Erowarte).

Vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport was directeur Loreen Jubitana van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen aanwezig.