Marc Zuckerberg censureert wereldgeschiedenis

De foto van de toen 9-jarige Phan Thị Kim Phúc, die haar brandende kleren van haar lichaam had gerukt en gillend en huilend van de pijn van de brandende napalm op haar lichaam wegrent, staat gegrift in het collectieve geheugen van iedereen die zich de oorlog in Vietnam kan herinneren.

De Amerikanen hadden het dorpje Trang Bang gebombardeerd met napalm: benzine waaraan een verdikkingsmiddel was toegevoegd, zodat het overal aan bleef kleven waar het tegenaan vloog.

Op filmbeelden uit de oorlog is te zien hoe wanhopige Vietnamezen op de vlucht slaan wanneer hun huizen door de Amerikanen met de brandende benzine worden gebombardeerd. Verbrande huid valt met grote lappen van hun lichamen.

De foto’s en filmbeelden van de Amerikaanse bombardementen en de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking, brachten een enorme weerstand op gang binnen de VS tegen de oorlog.

De fotograaf Huỳnh Công Út, bekend geworden als Nick Ut, won de Pulitzerprijs met de iconische foto en hij is honderdduizenden malen gepubliceerd. Maar toen de Noorse schrijver en journalist Tom Egeland met een aantal foto’s op Facebook wilde laten zien hoe fotografie de wereld kan beïnvloeden, trapte het sociaal medium op de rem.

Met de foto van het huilende naakte meisje werden de regels van Facebook betreffende naaktheid overtreden, dus werd hij verwijderd. Veel Noren plaatsten de foto uit protest op hun eigen wall, maar die werden allemaal door Facebook verwijderd, zelfs van de pagina’s van de Noorse premier Erna Solberg en veel van haar collega’s.

kim-phuc

 

De krant Dagsavisen bracht een verhaal waarin Kim Phúc zelf aan het woord kwam en de opstelling van Facebook betreurde. Egeland plaatste een link naar het artikel, maar dat werd niet alleen verwijderd – Egeland werd ook voor 24 uren geschorst.

Hetzelfde overkwam Gunnar Stavrum, die een kritisch artikel schreef over de reactie van Facebook en daarvan een link plaatste op zijn pagina.

Mark Zuckerberg wordt in publicaties beschuldigd van machtsmisbruik en – voor de zoveelste keer – van het bedreigen van de vrijheid van meningsuiting.

Facebook zei later in een verklaring dat het moeilijk was te weten in welke context de foto van het naakte kind was geplaatst, schrijft Time magazine.

Facebook legde het zó uit aan Business Insider: “Hoewel wij erkennen dat deze foto iconisch is, is het moeilijk om een onderscheid te creëren tussen het toestaan van een foto van een naakt kind in het ene geval en niet in andere gevallen.”

“Wij proberen de juiste balans te vinden tussen mensen in staat stellen zich uit te drukken en tegelijkertijd een veilige en respectvolle ervaring behouden voor onze internationale gemeenschap.”

“Onze oplossingen zullen niet altijd perfect zijn, maar wij zullen blijven proberen ons beleid en de wijze waarop wij die toepassen te verbeteren.”


Overige berichten