fbpx

Kleine teelballen bij mannen die spuiten: wat is de oorzaak?

GFC NIEUWS- GEZONDHEIDSREDACTIE- Sommige mannen die veel ‘spuiten’ krijgen op den duur kleine teelballetjes, zo klein als knikkers. Wat is de reden dat de teelballen die eens een normale afmeting hadden, soms steeds kleiner worden?¬†

Wij vroegen aan een topexpert op het gebied van libido- en erectieklachten verbonden aan Constantin in Nederland, wat de oorzaak hiervan is.

Hij legt uit dat mannen die op voorschrift van hun arts testosteron injecteren, maar ook smeren op hun lichaam, inderdaad vaker zeer kleine teelballetjes ontwikkelen en dat het niet iets verontrustend is. Hij benadrukt dat het krijgen van kleine balletjes niet bij een ieder het geval is.

“Heren die door hun huisarts, endocrinoloog, uroloog of andere specialist testosteron voorgeschreven/toegediend krijgen, zullen na verloop van tijd dit hormoon niet zelf meer aanmaken. Door het toedienen van exogene testosteron krijgt het lichaam een signaal dat het zelf geen testosteron meer hoeft aan te maken. De aanmaak van LH (hormoon) wordt zo goed als stilgelegd”, legt de topexpert van Constantin uit.

“LH is een hormoon dat onder meer opdracht geeft aan de ballen van een man om het hormoon testosteron aan te maken. En aangezien er geen signaal, dus geen LH meer komt naar de ballen, stoppen te ballen met produceren. Ze gaan in “slaapstand”, wat bij sommigen zorgt voor, zoals wij dat in Amerika noemen: testicular atrophy, het slinken of kleiner worden van de balletjes.

BEKIJK OOK
Internationaal programma Canada kan Suriname helpen uit crisis

De Constantin- expert in Nederland legt verder uit dat veel mannen die moeite hebben met het kleiner worden van de teelballen, van hun arts een peptide voorgeschreven kunnen krijgen.

“Mannen die hun vruchtbaarheid en grootte van de ballen willen behouden, kunnen hun arts of specialist vragen om HCG voor te schrijven. HCG lijkt op LH en geeft de ballen opdracht om weer testosteron aan te maken en dus weer aan het werk gaan. In de meeste gevallen groeien de ballen weer qua afmeting of worden niet kleiner. Ook de vruchtbaarheid van de man wordt zo verbeterd”, aldus de topdeskundige.