fbpx

Mannen die hun leven niet meer zien zitten moeten hun testosteron laten meten

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Veel mannen ouder dan 30 jaar die voor langere tijd depressief door het leven gaan, soms zo erg dat ze het leven niet meer zien zitten, doen er goed aan hun testosteron te laten meten.

Antidepressiva vaak niet het antwoord

Aan patiënten met recidiverende depressieve stoornissen worden volgens veel experts echter te snel antidepressiva (SSRI’s) voorgeschreven.

Deze geneesmiddelen zijn in veel gevallen niet eens nodig en staan bekend om hun bijwerkingen zoals erectieklachten, een reductie van het libido, misselijkheid, slaperigheid, angstgevoelens, braken, diarree, duizeligheid en hoofdpijn.

Maar ook het vervagen of wegnemen van gevoelens voor de liefdespartner komt volgens deskundigen vaak voor bij gebruikers van SSRI’s. Zie bericht.

De Europese topexpert Jonathan Clarke vertelt aan GFC Nieuws dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat een tekort aan het hormoon testosteron, hypogonadisme,  bij zowel mannen en vrouwen een grote rol speelt bij het ontstaan van depressiviteit en allerhande andere klachten.

Tekort aan testosteron speelt rol bij depressieve klachten, zegt Jonathan Clarke

“En deze mannen en vrouwen met een testosterontekort komen dikwijls van de regen in de drup als ze antidepressiva voorgeschreven krijgen”, meldt de topexpert vanuit Duitsland aan GFC.

Clarke die ook een adviseur is van Constantin, maakt vaak mee dat men niet eens de moeite neemt om het testosteronniveau bij deze depressievelingen te testen.

“En als dat al gebeurt worden de waarden ook nog eens verkeerd geïnterpreteerd”, stelt hij verder.

Volgens hem zijn er veel mannen tussen de 30 en 60 jaar die duidelijke symptomen van hypogonadisme hebben met een waarde onder de 12 nmol/l totaal testosteron.

OOK INTERESSANT
'Bangerik' wil extreem pijnlijke wortelkanaalbehandeling bij tandarts zonder verdoving

Artsen vaak de mist in

Aan hen wordt bij het doorgeven van de uitslag na het testen door artsen verteld dat alles in orde is, omdat de cijfers nog binnen de normen vallen.

“Maar over deze referentiewaarden is de laatste tijd veel discussie. Het streven moet zijn om de totaal testosteronwaarden veel hoger te hebben, het liefst boven 20 nmol/l”.

“Daarnaast moet ook- zeer belangrijk- het vrij testosteron worden berekend“.

De deskundige legt verder uit dat er behalve het verhogen van het testosteron bij een te lage T- spiegel, nog tal van andere natuurlijke maatregelen kunnen worden getroffen om depressiviteit tegen te gaan.

Optimale slaaphygiëne en dieet

Onder meer het verhogen van de vette visconsumptie voor veel meer Omega- 3 vetzuren, het consumeren van extra vierge olijfolie, het schrappen van suiker, geraffineerde koolhydraten, bewerkte voedingsmiddelen en alcohol (alcohol is gif voor het brein en de lever) en het toevoegen van veel meer voeding die rijk is aan gezonde polyfenolen.

“Maar ook het vaker in de zon gaan voor vitamine D3 (of D3 capsules), het optimaliseren van de magnesiuminname, vaker sporten, ook krachttraining, mediteren, voldoende en diep slapen en het aangaan van nieuwe leuke levensuitdagingen kunnen helpen”, stelt Clarke.

Hij wijst erop dat veel van zijn depressieve clienten met een te laag testosteron enorm veel baat hebben bij het verhogen van dit belangrijk hormoon.

Het weer op een optimaal niveau brengen van testosteron is volgens hem de eerste optie bij depressiviteit.

Bekijk hier alle publicaties van gezondheidsexpert Jonathan Clarke.