fbpx

Mannen die geslachtsdeel niet goed wassen lopen groter risico op dodelijke peniskanker

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het is nog niet bij elke man bekend dat slechte intieme hygiëne een risicofactor is voor het ontwikkelen van peniskanker.

Het is daarom belangrijk voor elke man om zijn geslachtsdeel frequent te wassen en op tijd te ontdoen van smegma. Smegma is de dikke, witte, kaasachtige substantie die zich onder de voorhuid van de penis verzamelt.

Vooral heren die een nauwe voorhuid hebben moeten extra aandacht besteden aan het schoonwassen van hun geslachtsdeel. Urologen adviseren deze groep in ernstige gevallen om een besnijdenis te laten uitvoeren.

Experts vertellen aan de GFC gezondheidsredactie dat deze vorm van kanker in verband word gebracht met hoge sterfcijfers en zeer onprettige bijwerkingen na de behandeling.

BEKIJK OOK
Mannen zonder eigen woning, auto of geld moeten niet klagen als vrouwen ze afwijzen

Een ander risicofactor is een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).

Ook het roken van tabaksproducten is in een aantal onderzoeken in verband gebracht met peniskanker.

Meeste gevallen in Zuid- Amerika

10 procent van de gevallen in Zuid-Amerika en verschillende Afrikaanse landen betreft peniskanker. In Maranhão, een slecht ontwikkelde regio in Brazilië, werd peniskanker zelfs gemeld bij 53 procent van de mannen.

De ziekte komt het minst voor in Israël. Dat houdt mogelijk verband met het feit dat de meesten van hen besneden zijn.

Tegenstanders van het besnijden wijzen echter op het beschermende effect van de voorhuid. Zij pleiten daarom dat routinematige besnijdenis controversieel blijft.

Foto ter illustratie.