fbpx
Manipuleer het volk niet!

Personen met weinig juridische kennis denken onterecht dat de kwestie over de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan gaat om een persoonlijke vete tussen partijleider Paul Somohardjo en deze twee heren. Vandaar dat er ongefundeerde juridische verklaringen naar buiten komen met het oogmerk het publiek en de rechtsspraak te beïnvloeden.

Sapoen en Chitan zijn niet door de heer Somohardjo maar door de partijraad van de PL, het hoogste orgaan binnen de partij, teruggeroepen.

Volgens het laatste vonnis van de rechter d.d. 13 juni 2015, is de partijraad van PL bevoegd of ontvankelijk verklaard, wat inhoudt dat zij de leden mag terugroepen. Echter heeft de PL volgens de rechter het proces tot het terugroepen van de twee leden te vroeg gestart.

Volgens Artikel 68 van de Grondwet kunnen alleen leden die zijn beëdigd en reeds zijn toegelaten tot De Nationale Assemblee worden teruggeroepen.

De leden Sapoen en Chitan zijn al beëdigd, toegelaten tot de DNA en in functie. Het vonnis van de rechter heeft de PL wegwijs gemaakt. De partij heeft meteen na het vonnis de heren Sapoen en Chitan voor de 2e maal teruggeroepen per deurwaardersexploot. Een afschrift is gestuurd naar het Centraal Hoofd Stembureau en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vervolgens naar alle relevante instanties, onder meer de president en de voorzitter van het parlement.

Daarna hebben de heren Sapoen en Chitan een rechtszaak aangespannen tegen PL waarbij gevraagd wordt de terugroeping te niet te doen of op te schorten, zodat de zaak in een bodemprocedure wordt beslist.

Terwijl de advocaat van Sapoen en Chitan de zaak bij de kort gedingrechter heeft gedeponeerd, blijkt dat ze geen haast heeft. Gezegd is dat zij er geen moeite mee heeft dat de zaak in een later stadium wordt behandeld. Dit, terwijl de advocaat van PL gevraagd heeft aan de rechter om deze zaak binnen 24 uur af te handelen.

De PL heeft er geen moeite mee nu blijkt dat deze zaak geen spoedeisend karakter heeft. Trouwens, niet de PL heeft de rechtszaak aanhangig gemaakt.

De voorzitter van het parlement moet orde op zaken stellen in DNA. Zij is de persoon die bevoegd is om teruggeroepen DNA- leden uit het parlement te weren. De partij heeft een tweede brief verstuurd naar de parlementsvoorzitter met daarin het verzoek om de heren Sapoen en Chitan niet meer te convoceren.

Het is nu zaak dat het Centraal Hoofd Stembureau de procedure voor het oproepen van twee nieuwe leden om de opengevallen plaatsen in DNA in te vullen, in werking stelt.

Als dit proces achter de rug is, heeft niet de heer Somohardjo of de PL gewonnen, maar het volk van Suriname. Het volk mag dan gerust zijn dat bij de eerstvolgende verkiezing gekozen kandidaten niet omgekocht zullen worden.

Met een goed werkend terugroepsysteem is elke kiesgerechtigde Surinamer verzekerd van de beleving van democratische processen.

Van hieruit doe ik een beroep op alle Surinamers om de wetten in acht te nemen en niet te proberen door ongeoorloofde handelingen het volk alsook het recht negatief te manipuleren.

Een jurist

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…