Manieren om lang jong te blijven

Iedereen is bang om oud te worden en toch willen we allemaal zo oud mogelijk worden. We besteden erg veel tijd, energie en geld aan ons uiterlijk. Helaas realiseren sommigen zich niet dat gezond leven een effectief middel is om jong te blijven.

De wil om langer te leven en het verouderingsproces te vertragen dateren uit de oertijd en is de laatste jaren sterk toegenomen. De technieken om ouderdomsverschijnselen te bestrijden zijn geavanceerder geworden: botox inspuiting om rimpels weg te werken, esthetische chirurgie, siliconen implantaten, collageen fillers, chemische peelings, laser- , hormoon- en schoonheidsbehandelingen, liposuctie en cosmeceutica. Met alle mogelijke cosmetische middelen en chirurgische ingrepen wordt geprobeerd om het verouderingsproces te vertragen en de uiterlijke verouderingsverschijnselen te maskeren.

De boeiendste theorie over veroudering is de “ vrije radicalen theorie”. Deze theorie zegt dat veroudering ontstaat als lichaamscellen permanent beschadigd raken door voortdurende aanvallen van chemische stoffen, vrije radicalen genoemd. Vrije radicalen zijn onvermijdelijke bijproducten van de normale stofwisseling. Vrije radicalen zijn heel agressief: ze willen heel graag een verbinding aangaan met andere stoffen in het lichaam en die stoffen omzetten in schadelijke stoffen. Daarbij richten vrije radicalen enorme schade aan aan het lichaam, omdat ze deeltjes eruit rukken. Ze laten het lichaam letterlijk roesten: ze vreten aan de cellen waardoor de cellen schadelijk worden. Vrije radicalen worden biologische terroristen genoemd: ze vormen voortdurend een bedreiging voor de lichaamscellen, het zijn de fundamentele veroorzakers van vroegtijdige veroudering.

Gelukkig beschikt ons lichaam over een zeer effectief systeem om de vrije radicalen te vangen en ze onschadelijk te maken. Dat is het anti oxidantieve systeem dat functioneert mbv anti oxidanten. Anti oxidanten zijn stoffen die oxidatie (= roestvorming ) tegengaan, stoffen die de weerstand verhogen; de stoffen beschermen het lichaam tegen vrije radicalen door ze onschadelijk te maken. Anti oxidanten leveren op vele fronten een nuttige en belangrijke strijd voor de instandhouding van een gezond lichaam.

Door factoren als blootstelling aan milieuvervuiling, sigarettenrook, alcoholgebruik, ziekte en stress wordt de productie van vrije radicalen verhoogd. Om deze vrije radicalen onschadelijk te maken, heeft het lichaam dan meer anti oxidanten nodig dan het zelf kan aanmaken. Om het lichaam te ondersteunen in de strijd tegen de vrije radicalen is het noodzakelijk dagelijks royaal verse groente en vers fruit te eten ( dagelijks 200 gram groente en 2 stuk fruit ).

Voedsel dat rijk is aan anti oxidanten is te herkennen aan de felle kleur; pigmenten in fel gekleurde planten geven bepaalde anti oxidanten aan. Eet daarom dagelijks voldoende gekleurde groenten en vruchten ( bladgroente, kool, pompoen, tomaat, sinaasappel, druiven, appel, papaja, manja, meloen, advocaat, bacoven). De meeste anti oxidanten zitten in de schil; groente en fruit zoveel mogelijk met schil eten (appel, boulanger en po niet schillen ). Anti oxidanten zitten ook in zaden, noten, gedroogde pruimen, rozijnen, granen, sojaproducten, knoflook, uien, paprika en groen thee. Gebruik dagelijks een aantal van bovengenoemde producten om de strijd aan te gaan tegen de vernietigers van het lichaam.

Amerikaanse wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat anti oxidanten het verouderings-proces van wormen vertragen. Wormen die gevoed werden met anti oxidanten leefden anderhalf keer langer dan wormen zonder het speciale dieet. Ook wormen die genetisch zodanig veranderd waren dat ze normaal veel korter zouden leven, waren geholpen met het anti oxidant dieet: ze bereikten ondanks de afwijking weer de normale leeftijd. Ook blijkt dat diersoorten die relatief lang leven, hoge concentraties anti oxidanten bevatten.

Wetenschappers kunnen het regelmechanisme van veroudering van het lichaam verklaren en manieren vinden om het verouderingsproces te vertragen. De Amerikaanse prof. M. Fossel zegt dat ze in een laboratorium huidcellen hebben “ verjongd “ en hij denkt om deze techno-logie uit te breiden en het hele verouderingsproces van de mens om te keren. Hij is van oordeel dat het verouderingsproces van cellen wel om te keren is; daarbij gaat het niet om veranderen, maar om een herprogrammering van de cellen. Door een herprogrammering worden de cellen gedwongen datgene te doen wat ze deden toen ze jong waren, nl delen.

Bij elke celdeling worden de telomeren ( stukjes DNA aan het einde van de chromosomen) korter, totdat celdeling niet meer mogelijk is, met als gevolg dat de cellen slechter gaan functioneren, waardoor ziektes kunnen ontstaan. Het korter worden van de telomeren maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces. Onze levensstijl is hierop beslist van grote invloed. Factoren als overgewicht, roken, weinig lichaamsbeweging, alcoholgebruik en stress versnellen het korter worden van de telomeren .

De kennis over het verouderingsproces is de laatste tijd enorm toegenomen. Zo is onder meer duidelijk geworden dat onze genen voor maar 25 % verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces, voor de rest ligt het aan onze levensstijl. Met een goede levensstijl kan dit proces vertraagd worden: zorg voor voldoende lichaamsbeweging, stop met roken, drink niet te veel alcohol, zorg voor een normaal lichaamsgewicht, eet dagelijks voldoende verse groente en vers fruit, drink dagelijks ongeveer 2 liter water, slaap voldoende, ga goed om met stress. De nieuwste inzichten wijzen erop dat regelmatig vasten een gezonde aangelegenheid is voor het lichaam, mits alle noodzakelijke voedingsstoffen in voldoende mate worden ingenomen.

Ook dierexperimenten ondersteunen deze gedachte: zowel voor muizen, wormen als ratten hebben diverse studies uitgewezen dat een sterk verminderde calorie opname een verlenging van het leven betekende. Waarom vasten de levensduur verlengt kan indirect uit de anti oxidant theorie verklaard worden: hoe minder er te verbranden valt, des te minder vrije radicalen er ontstaan. En hoe minder vrije radicalen er in het lichaam zijn, des te minder wordt het lichaam vernietigd.

U kunt zelf eenvoudige maatregelen nemen om het verouderingsproces te vertragen en u te behoeden van vroegtijdige veroudering. Begin daar vandaag nog mee. Het is nooit te laat om uw leven te verbeteren.

Jack Mohanlal

Overige berichten