fbpx

Man krijgt 20 jaar strafeis voor doodslag en in stukken zagen lichaam echtgenote

GFC NIEUWS- Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 20 jaar celstraf geëist tegen de 57-jarige Bart B. uit Westzaan, Noord-Holland.
Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn ex-partner Miranda Zitman en van het in stukken zagen van haar lichaam.
De zaak ging dinsdag verder met het requisitoir van het OM. ‘Bizar, kil, kronkels’, met die woorden omschreef de officier van justitie de ‘leugenachtige’ Bart B. Hij zou in het proces meerdere keren zijn verklaring over de dood van Miranda hebben bijgesteld.
Het OM laat de eis van moord tegen verdachte B. vallen, dit omdat er onvoldoende bewijs is over het exacte tijdstip en de toedracht van de dood van Miranda. Doodslag is daarentegen wel bewijzen volgens de officier van justitie. Ook het verminken en wegmaken van haar lichaam acht hij als bewijzen.
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat Bart B. volledig toerekeningsvatbaar is. Al zijn er aanwijzingen om het tegendeel te bewijzen. De verdachte is in staat om zeer rationeel om te gaan met stressvolle situaties en beschikt hij over ontwikkelde afweermechanismes en heeft in hoge mate controle over zichzelf.
De romp van Miranda is in januari 2019 in een koffer aangespoeld aan de Zuider IJdijk in Amsterdam en andere delen van haar zijn begraven in haar tuin in Soest. Die vond de politie in april nadat Bart B. zich meldde. Vermoedelijk is de kapster, die jarenlang een kapsalon in de Jordaan had op 28 december gedood in haar woning in Soest. Daarna werd ze tot april vermist.
De twee zouden na een relatie van zo’n twintig jaar uit elkaar gaan. Miranda wilde naar Canada, om daar een vroegere partner op te zoeken met wie ze weer contact had. Ze zou op de fatale dag daarheen vliegen. Voor het OM is dat ook het belangrijkste motief voor waarom B. Miranda om het leven heeft gebracht. B. kon het niet verkroppen dat zij definitief een einde wilde maken aan hun relatie.
Volgens de officier van justitie leefden Miranda en Bart B. al jaren als broer en zus en waren zij al jarenlang niet meer intiem met elkaar geweest.
Het vonnis van de rechtbank volgt op 3 juli.

BEKIJK OOK
Boze klant bedreigt winkeleigenaar: 'ik stap naar de media om jullie te breken'