Man (87) springt van gebouw door eenzaamheid coronamaatregelen

GFC NIEUWSREDACTIE- “Hij was niet bang voor corona, maar wel voor de eenzaam­heid en het isolement”, zegt zijn zoon.

Een bejaarde man uit Voorburg (NL) sprong van de negende verdieping van zijn flatgebouw omdat hij de door de lockdown veroorzaakte vereenzaming niet langer aankon, meldt het Algemeen Dagblad.

De man woonde zelfstandig in een woonzorgcentrum waar de deuren in het begin van de pandemie maandenlang op slot gingen en waar de bewoners hun bezoek enkel achter glas mochten ontvangen. “Ik zit in detentie, dit is idioot, ik zit echt in de gevangenis”, zei hij herhaaldelijk tegen z’n familie die hem wekelijks de boodschappen bracht.

Enkele maanden later ging het tehuis weer open en mocht de man samen met zijn vriendin weer van z’n vrijheid genieten. Dit was echter voor korte duur aangezien zijn etage voor onbepaalde tijd in quarantaine moest vanwege een corona geval op de afdeling. 

Uit angst om opnieuw in dezelfde situatie als voorheen te geraken besloot de man een einde aan z’n leven te maken door vanuit het balkon naar beneden te springen.

De instelling waar de man verbleef heeft veel kritiek te verduren gekregen. Familie van de man geeft aan dat een gevangene nog meer vrijheid heeft en dat ze tenminste het recht hebben om een frisse neus te halen. 

Volgens de zorginstelling vinden er geen bezoeken meer plaats achter glas en mogen bewoners nu wel naar buiten.