fbpx

Malariaprogramma lanceert nieuwe producten

GFC NIEUWS- Het Malariaprogramma van het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag tijdens de viering van Malaria Day of the America’s twee nieuwe producten gelanceerd.

Het betreft het National Malaria Surveillance Manual en het Malaria Voorlichtingsprogramma, ten behoeve van de dorpsgemeenschappen in Suriname.

De viering ging gepaard met een kleine beurs.

Het National Surveillance Manual is in de afgelopen maanden met technische ondersteuning van de PAHO opgesteld. Deze manual standaardiseert het proces van malariadiagnostiek en rapportage voor elke gezondheidswerker die daarin actief is.

Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, benadrukt dat malaria bij de wet een ziekte is die binnen 24 uur bij de autoriteiten moet worden gemeld. Daarom is het belangrijk dat de diagnostiek goed gebeurt en betrouwbaar is.

Verder is het van eminent belang dat alle kwaliteitswaarborgers, zoals controle door het nationale referentie laboratorium van Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) ook in acht worden genomen.

BEKIJK OOK
Onderwijsminister Levens maakt onze kinderen lui

Het in samenwerking met de Medische Zending ontwikkelde Voorlichtingsprogramma, is bestemd voor de dorpsgemeenschappen. Mohamed merkte op dat dorpsgemeenschappen niet meer weten hoe om te gaan met malaria en hoe zichzelf hiertegen te beschermen.

Het Malariaprogramma en de Medische Zending zijn samen de uitdaging aangegaan om materiaal te ontwikkelen, waarbij malaria weer actueel wordt voor deze doelgroep. Ze krijgen daarbij ondersteuning van de PAHO voor implementatie van het project.

Mohamed zegt dat het ministerie hiermee hoopt te voorkomen dat dergelijke situaties zich herhalen. Hij doelt daarmee op een recent geval, waarbij een dorp dat al jaren malariavrij was plotseling werd geconfronteerd met malaria transmissie. Dit was waarschijnlijk het gevolg van bezoek uit een buurland.

Mohamed benadrukt echter dat de voorlichting voor eenieder is en ook de inzet van eenieder nodig is.