fbpx

Makkers, staakt uw wild geraas: wereld kijkt met verbazing toe hoe Nederland omgaat met controversieel ‘kinderfeestje’

De wereld keek geschokt toe, hoe Nederland afgelopen weekend zonder enige gêne zijn symbool van rassensuperioriteit binnenhaalde. Een groot aantal online kranten en nieuwsagentschappen rapporteerden over grof geweld tussen voor- en tegenstanders van wat veel Nederlanders liefkozend “een kinderfeestje” noemen.

Sint Nicolaas maakte zijn entree in Nederland, en het wild geraas tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, de zwarte knechtjes van de Sint, was meteen wereldnieuws. Persbureau Reuters meldde dat pro-Piet-groepen geweld gebruikten tegen antiracisten, die volgens het bureau wel provoceerden maar geen geweld toepasten.

Schandaal

Het Britse dagblad The Guardian publiceerde een artikel van de Nederlandse auteur Joost de Vries met als kop: “Zwarte Piet: het schandaal waar wij Nederlanders niet meer over kunnen zwijgen”.

Op Facebook circuleren filmpjes van de intocht van Sinterklaas, waarbij tegenstanders door volwassenen worden uitgemaakt voor “stinkhoer”, “vuile slet” en “bolletjesslikker”. Vrouwelijke tegenstanders werden in Eindhoven uitgemaakt voor “hoer van de zwarten”.

Pro-betogers brachten de Hitlergroet naar anti’s, die zwijgend borden met leuzen tegen Zwarte Piet omhoog hielden.

Diverse media buiten Nederland proberen het verschijnsel-Zwarte Piet te duiden – een witte Nederlandse schoorsteenveger die werkt als knecht van Sint Nicolaas, en van het kruipen door de schoorsteen een gitzwarte huid, dikke negroide lippen en een afrokapsel krijgt, waarmee hij dwaas voor de statige Nicolaas, hoog verheven op zijn witte schimmel, door de straten huppelt: het buitenland snapt er niets van.

St. Nikolaas bij stoute kinderen | GFCPolitiegeweld tegen oppositie

Ook het geweld rond de intocht, waar tegenstanders al jarenlang het risico lopen door de politie met geweld weerhouden te worden van protesteren, wekt verwondering. Tegenstanders van Zwarte Piet werden dit jaar in diverse steden, waaronder Den Helder, Nijmegen en Zwolle door de politie weggestuurd omdat zij gevaar liepen en niet beschermd konden worden tegen geweld van voorstanders. In Tilburg werden tientallen voorstanders in hechtenis genomen vanwege gewelddadig gedrag.

OOK INTERESSANT
Scholieren vermoedelijk in trance

Het Russische nieuwsagentschap Sputnik citeert een Twitteraar die wijst op het opvoedkundige effect van Zwarte Piet en daarmee het argument van de tegenstanders samenvat: “nostalgisch racisme waar mensen proberen kinderen mee te indoctrineren.” Ook de Nederlandse Kinderombudsman had op dit effect gewezen.

De ombudsman had gerapporteerd dat veel kleine kinderen het Zwarte Piet-seizoen erg verontrustend vinden: in die weken worden ze vaker geconfronteerd met racistische uitlatingen, meestal door andere kinderen die hen Zwarte Piet noemen en hen pesten.

“De figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag. De Kinderombudsman stelt dat Zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest. Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie”, zei de ombudsman reeds in 2016.