fbpx
Facebook Pagelike Widget

Makka: “Tijdbom tikt door, Staatsschuld 6 miljard, hoogste sinds 2000”

Op het jaar 2013 na, is de Staatsschuld van Suriname sinds het jaar 2000, het hoogste per januari 2015: 5.91 miljard SRD of te wel 34%.

Zie link als bewijs: http://www.sdmo.org/cms/images/tabellen/Schuld-BBP_ratios_tabel2015-3.pdf

Aan het woord is Robby Makka in gesprek met GFC Nieuws.

In dit artikel geeft Makka een uiteenzetting over de Staatschuld.

“Als de verkiezingen naderen, de coalitiepartijen uiteenspatten, en de Surinaamse overheidsschuld omhoog giert, schreeuwen de headlines en diverse politici u deze informatie tegemoet. Hetzelfde geldt over de orderrealisatie.

Maar bij het aangaan van schulden kennen wij het adagium “Ken je tent, ken je vent en ken je cent”.

En als we dat weten, weten we ook waarom de schulden toenemen, de inkomsten navenant niet stijgen, de monetaire reserve diepste val kent en dat de begroting opnieuw worden begroot. De Staatsschuld is niet torenhoog, maar exorbitant excessief, en buitensporig onaanvaardbaar.

We hebben een leesbaar verkeersbarometer in Paramaribo, op Spanhoek. Nergens zien wij (nog) een leesbare Staatsschuldmeter. Echter is de noodzaak aanwezig voor een visuele staatsschuldmeter ergens op een openbare plek te plaatsen.

Het is de hoogste tijd om de hoogste staatsschuld openbaar te meten. Deze meter moet niet staan bij de Centrale Bank van Suriname. Maar bij een Auditdienst of een andere openbare plek bijvoorbeeld bij het Parlement. Ook andere cijfers zoals het financieringstekort, begrotingstekort, monetaire cijfers en vooral de staatsschuld kunnen via “de digitale Docent” te volgen zijn.

Het verloop van de Staatsschuld zet ik hiervoor u met bronvermelding: http://www.sdmo.org/cms/images/tabellen/Schuld-BBP_ratios_jaarcijfers_tabel6.pdf

In 2000 was de Staatsschuld 1.013 miljard SRD en in 2013 6.014 miljard SRD. En nu dus bijna op het niveau van 2013.

1

Wat opvallend is:

Als wij kijken naar de staatsschuld eind vorig jaar -begin 2015 is deze binnen een maand tijd met SRD 182 miljoen omhoog gegaan, namelijk van SRD 5735 miljoen naar SRD 5917 miljoen. De zwelling naar bijna 6 miljard is reden voor het opzetten van een gedegen regeerakkoord straks door een nieuwe regering. Dit Regeerakkoord moet ook een hoofdstuk hebben: Het Begrotingsakkoord.

Voorts blijkt uit de laatste statistieken, dat de totale staatsschuldratio is gestegen naar 34% van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

2

Makka tenslotte: Theoretisch kan Suriname een staatsschuld van maximaal 60% van het BBP aan. Praktisch, mede gelet op verdiencapaciteit en aflossingspower ligt dit percentage veel lager; ik schat rond de 40%.

De hoogte van een staatsschuld zou feitelijk moeten afhangen van de economie. Maar IDCS is half-half, de commissie Ordening Goudsector Suriname is nog niet op orde, de belastingdienst is niet hervormd, het Mineraalinstituut is niet opgericht, de regering heeft veel impopulaire lastenverzwaringen zoals de aantrekking van ambtenaren; En zo kan ik doorgaan. We hebben dus “small loans en big debt”. Dit vereist mentaliteitsombuiging en andere economische leiderschap.

Mr. Robby Makka (Msc)

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.