fbpx

Mag je elke dag een ei eten?

Eieren hebben vaak een vrij negatief imago. Jarenlang werd ons ingepompt dat we er maximum drie per week mochten eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Een recente studie in China laat echter een ander licht schijnen op de eierkwestie.

Eierdooiers zijn inderdaad rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg) en ze bevatten wat verzadigd vet. Maar eieren zijn ook een belangrijke leverancier van essentiële aminozuren, hoogwaardige eiwitten, tal van vitamines (A, B2, B12 en D) en mineralen (o.a. selenium, ijzer, zink, kalium, en vooral fosfor). In de dooiers zitten ook bioactieve stoffen met antioxidatieve eigenschappen.

De officiële voedingsrichtlijnen in België en Nederland adviseren nog altijd om maximum 300 mg cholesterol per dag te eten. Wie gezond is, voor de rest weinig vet of cholesterolrijke producten eet, en geen of weinig voedingsmiddelen eet waarin er al eieren zijn verwerkt, kan dus gerust elke dag een gekookt of een gepocheerd eitje eten.

Een omelet of roerei bereid met een minimum aan onverzadigd vet (een koffielepel olijfolie bijvoorbeeld) kan ook, of een eitje verwerkt in een gerecht.
Diabetespatiënten en personen met een te hoog cholesterolgehalte beperken zich best tot 3 eieren per week.