fbpx
Maatregelen Volksgezondheid na gele koortsuitbraak Brazilië

Ten aanzien van de kwestie van de populatie van de Aedes egypti muskiet die de overbrenger is van ziekten zoals dengue, chikungunya, zika en gele koorts, zijn er vanuit Brazilië enkele meldingen van gele koorts.

Uit voorzorg heeft de Surinaamse overheid een aantal maatregelen getroffen. Eén is dat alle reizigers die komen vanuit Brazilië en andere gele koorts risicolanden, een gele koorts vaccinatie moeten overleggen, anders komen zij het land niet binnen. Vooralsnog zijn er geen gele koorts gevallen in Suriname.

Een andere maatregel is het identificeren van risicogebieden en dan maatregelen treffen om te voorkomen dat de populatie daar in gevaar komt, waaronder Wit Santi het gebied waar onze internationale luchthaven zich bevindt.

In het weekend van 11 februari is er een opruimingscampagne van start gegaan. Die omgeving moet geheel vrij zijn van de aedes egypti muskiet.

De Milieu-inspectie van het BOG is begonnen met het monitoren van muskieten. “Geconstateerd is dat er een hoge populatie van de aedes egypti zich hier bevind en ter voorkoming van de introductie van ziekten zoals dengue, chikungunya, zika en gele koorts, hebben wij gehoopt om hier een grote opruiming te organiseren”, aldus het hoofd van Milieu- Inspectie van het BOG.

Er is ook al een monitoring geweest in Koewarasan en Paramaribo Noord. Daaruit is gebleken dat de muskieten die in die gebieden voorkomen, voornamelijk de culex muskieten zijn (de gewone huismuskiet).

Momenteel is het BOG ook bezig in Commewijne, met name in Tamanredjo en Zoelen om na te gaan welke muskieten daar voorkomen.

Uit tussentijdse resultaten is gebleken dat er veel waterhoudende voorwerpen zijn, zoals tonnen die als drinkwateropslag gebruikt worden. De wijze van aanpak zal dus ook anders moeten zijn. Dat zal gebeuren in samenwerking met het districtscommissariaat van dat gebied.

Er wordt in de verschillende buurten geïnventariseerd welke muskieten er in een bepaald gebied zijn. Indien het de aedes muskiet is waar het BOG zich op concentreert, wordt ook nagegaan waar en wat de broedplaatsen zijn en welke strategie er gevolgd moet worden.

Informatie voor eenieder beschikbaar

Anders dan wordt beweerd wenst het ministerie van Volksgezondheid te verduidelijken, dat er vanuit het ministerie altijd informatie ter beschikking is voor welk mediahuis dan ook.

Vanuit de afdeling voorlichting van het ministerie wordt er regelmatig informatie verschaft aan de dagbladen. Ook als er activiteiten worden georganiseerd wordt geen enkel mediahuis uitgesloten bij de uitnodiging.

Naast de afdeling voorlichting is men vrij voor informatie een interview aan te vragen met de minister of de directeur van het ministerie. Dit zal plaatsvinden op het moment het agenda van de desbetreffende autoriteit het toelaat.

Daarnaast kan men altijd terecht bij de werkarmen van het ministerie zoals BOG voor het verkrijgen van de informatie.(GFC)

Meer nieuws

Herstart Covid-19 Quick Response Team Commewijne

GFC NIEUWS- Commewijne beschikt nu officieel over een Covid-19 QRT (Quick Response Team). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…