Maatregelen tegen zwaartransport over rijweg Carolina en West-Suriname

De rijweg naar Carolina is gesloten voor zwaartransport, maar ondanks deze maatregel wordt er toch rondhout getransporteerd, met als gevolg dat de weg onbegaanbaar is geworden voor dorpsbewoners in de omgeving.

De bestuursdienst, de houtunie, de politie van Para, het traditioneel bestuur van Cassipora en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) buigen zich over de te nemen maatregelen, om het verbod voor zwaarverkeer over de rijweg Carolina aan te scherpen.

Concessionarissen uit de directe omgeving van Mapane hebben de rijweg naar Carolina vorig jaar gerehabiliteerd, nadat die beschadigd raakte door zware ladingen en regenval. Intussen is de weg wederom in slechte staat en het verergert, doordat er nog steeds houttransporten, niet alleen overdag maar vooral in de nacht, plaatsvinden.

Transporteurs storen zich niet aan het verbod en dorpsbewoners van Cassipora leggen de druk op de districtsleiding voor maatregelen hiertegen. Deze maatregelen zijn seizoen gebonden en moeten in belang zijn van dorpsgemeenschappen die de dupe worden van een slecht begaanbare weg.

Door de houtunie is besloten om de rijweg wederom aan te pakken. Zware machines zullen worden ingezet, om de grote gaten te dichten met basecore steenslag, sleuven te graven, trenzen aan te leggen en het wegdek te egaliseren.

Een controlepost met hefboom zal geplaatst worden te Cassipora, alwaar controle zal worden uitgevoerd op het laadvermogen en de rijtijden.

Concessionarissen die operationeel zijn in de gebieden Carolina en West-Suriname worden binnenkort uitgenodigd door SBB om de gestelde maatregelen te bespreken. Bij dit gesprek zullen ook instructies worden gegeven door overheidsactoren over tijdelijke aanpassingen van houttransport bij zware regenval.

De weg blijft voorlopig gesloten voor alle verkeer boven 5 ton, op de rijweg naar Carolina en West-Suriname.

Overige berichten