fbpx
Maatregelen Covid-19 verder versoepeld; situatie oosten blijft ongewijzigd

GFC NIEUWS- De maatregelen in het kader van Covid-19 in Suriname worden verder versoepeld.

De situatie in Oost-Suriname blijft echter ongewijzigd. Oost-Suriname is een hotzone vanwege een groei van cases op diverse locaties aan deze grens alsook vanwege de sterke stijging van besmette gevallen aan de Franse zijde. Om verdere verspreiding in deze hotzone te voorkomen, blijven alle maatregelen ongewijzigd van kracht.

Vicepresident Ashwin Adhin maakte in een televisietoespraak op zondag 5 juli bekend dat de aanpassingen per maandag 6 juli 2020 om 05.00 uur ’s ochtends voor alle andere gebieden in Suriname zullen gelden. Zo zal de partiële lockdown nu gelden van 22.00 uur ‘s avonds tot en met 05.00 uur in de ochtend.

Religieuze groeperingen, de horecasector, sportscholen en casino’s die in overleg met het Nationaal Covid-19 Management Team de benodigde voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, mogen weer mensen toelaten in hun bedrijf en/of gebedshuis. De 1,5 meter afstand houden, handen wassen en dragen van mond- en neusbescherming, blijven hierbij van kracht.

Contactberoepen, zoals kapsalons, barbershops, fysiotherapie, kunnen weer openen, mits zij de gestelde maatregelen van het Nationaal Covid-19 Managementteam opvolgen.

Vanaf maandag 6 juli zullen de scholen weer onderwijs aanbieden aan de examenklassen op alle niveaus. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal hiertoe alle aanwijzingen blijven communiceren.

Het openbaar vervoer mag zijn diensten hervatten onder uitvoering van de protocollen die ontwikkeld zijn om gezondheidsveiligheid voor het reizend publiek te garanderen. Nadere informatie hieromtrent volgt deze week.

De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen. In grote ruimtes, waarbij er voldoende afstand mogelijk is tussen personen en waar er ventilatie aanwezig is, wordt echter een groter totaalaantal personen toegestaan.

Contactsporten, zoals voetbal, basketbal en gevechtssporten zijn niet toegestaan. Ook discotheken, nightclubs, dancings en bordelen blijven gesloten. Wat betreft grote ruimten wordt op de eerstvolgende persconferentie van het Covid-19 Managementteam nadere informatie gegeven.

Ten aanzien van de herstart van het onderwijs, zegt de vice-president dat de regering in de afgelopen dagen veel berichten heeft ontvangen van bezorgde ouders van examenklassenleerlingen. “Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw kind. Tegelijkertijd hebben wij een verantwoordelijkheid om onze leerlingen te garanderen van onderwijs, en in dit geval, van een diploma,” aldus Adhin, die eraan toevoegt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur duidelijke protocollen heeft ontwikkeld.

Gezien de voorbereidingen die zijn getroffen, heb de regering er vertrouwen in dat teamwerk tussen ouders, docenten en het ministerie ervoor zullen zorgen dat de leerlingen op een veilige manier de eindstreep kunnen halen. Ook hier geldt, aldus de vp, het stuk van verantwoordelijkheid die wij met z’n allen dragen voor elkaar. Hij roept op om als volwassenen het goede voorbeeld te geven en samen te werken. “Spreekt u elkaar op een respectvolle manier aan op zaken die beter of anders zouden kunnen, opdat wij veilig onderwijs kunnen garanderen.”

Adhin zegt dat de maatregelen van de afgelopen periode ervoor zorgden dat meer mensen in staat gesteld werden om weer in hun levensonderhoud te voorzien. De nieuwe aanpassingen zijn eveneens gericht op het verder verantwoord op gang helpen van het sociaal en economisch leven.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…