fbpx

Maandelijks minimumloon van SRD 6000 komt niet van AWJ-minister

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft niet gezegd dat het maandelijks minimumloon in Suriname is vastgesteld op SRD 6000 per maand.

Het maandelijks minimumloon zal afhankelijk zijn van het aantal werkuren op week- en maandbasis, verduidelijkt het ministerie.

Het ministerie zegt geconstateerd te hebben dat in de berichtgeving in de media met betrekking tot het nieuw vastgestelde Algemeen Minimumloon van SRD 38,50 dat enige onjuistheden zijn ingeslopen.

Het ministerie bevestigt dat de Regeringsraad in zijn vergadering van 8 februari het besluit heeft genomen akkoord te gaan met het advies van de Nationale Loonraad over de vaststelling van het nieuwe Algemeen Minimumloon van SRD 38,50 per 1 februari 2023. Het advies van de Nationale Loonraad is intern gevalideerd en vervolgens besproken en overeengekomen met de stakeholders.

In de berichtgeving wordt ten onrechte de indruk gewekt alsof er sprake is geweest van een impasse met een deel van de stakeholders hieromtrent. Het ministerie benadrukt dat er absoluut geen sprake is geweest van enige impasse, in tegenstelling tot vorige keren bij de vaststelling van het Algemeen Minimumloon.

OOK INTERESSANT
Tienerouders Latour en omgeving krijgen kennis in opvoedingsvaardigheden

In het bericht staat voorts aangegeven dat een werknemer ingaande februari 2023 minimaal SRD 6000,- zal moeten verdienen. De minister heeft dit bedrag genoemd omdat hij is uitgegaan van een 40-urige werkweek, welke neerkomt op een bedrag van minimaal SRD 6000 per maand.

Voorts heeft hij aangegeven dat dit bedrag vrij van belastingen wordt uitbetaald, omdat het beneden de belastingvrije grens van SRD 7500 ligt.

De minister heeft dus niet gezegd dat het maandelijks minimumloon is vastgesteld op SRD 6000 per maand. Het maandelijks minimumloon zal afhankelijk zijn van het aantal werkuren op week- en maandbasis.

Het ministerie hoopt hiermee duidelijkheid te hebben verschaft over de onderhavige kwestie.