fbpx

Maagden boos op kerk: maagdelijkheid niet meer noodzakelijk

“Bruiden van Christus”, gewijde maagden die hun maagdelijkheid aan Christus schenken en beloven hun leven in kuisheid te zullen doorbrengen, hoeven niet echt maagd te zijn.

Christenvrouwen waren geschokt door de nieuwe richtlijn van het Vaticaan. Daar staat in dat lichamelijke maagdelijkheid geen voorwaarde is om ‘gewijde maagd’ te kunnen worden.

Gewijde maagden leven, anders dan nonnen, niet binnen een besloten gemeenschap en kleden zich niet op een bepaalde manier.

Zij leven tussen ‘gewone mensen’ maar blijven ongehuwd, en dragen hun maagdelijkheid als geschenk op aan Christus. Hun tijd besteden zij aan boetedoening en het doen van werken van genade en gebed.

BEKIJK OOK
Tentoonstelling NAS geeft inzicht in Surinaamse geschiedenis

“De roeping om te getuigen van de maagdelijke, huwelijkse en vruchtbare liefde voor Christus is niet herleidbaar tot het symbool van fysieke integriteit,” staat in de verklaring.

De Amerikaanse Vereniging van Gewijde Maagden (235 leden) zegt in een verklaring “diep teleurgesteld” te zijn in de “ontkenning van de integrale maagdelijkheid als de essentiële en natuurlijke basis van de roeping”.