Maagdelijkheidstest slachtoffers verkrachting voortaan verboden

GFC NIEUWSREDACTIE- Een Pakistaanse rechtbank heeft het besluit om vrouwelijke slachtoffers van verkrachting aan een maagdelijkheidstest te onderwerpen tenietgedaan.

Het hooggerechtshof van Lahore (Pakistan) oordeelde maandag dat maagdelijkheidstesten geen wettelijke basis hebben en “de persoonlijke waardigheid van het vrouwelijke slachtoffer neerhaalt”.

Rechter Ayesha Malik velde het oordeel: “Maagdelijkheidstesten hebben geen wetenschappelijke of medische basis, maar worden uitgevoerd in naam van medische protocollen in gevallen van seksueel geweld.

“Het is een vernederende praktijk, die wordt gebruikt om het slachtoffer te bekladden, in plaats van zich te concentreren op het incident van seksueel geweld.”

In een rapport uit 2018 zei de VN dat maagdelijkheidstesten, een medisch twijfelachtig intern onderzoek van het maagdenvlies van een vrouw, nog steeds plaatsvinden in 20 landen, en met of zonder toestemming kunnen worden uitgevoerd in gevallen van verkrachting of wanneer een vrouw wordt beschuldigd van een ”Misdaad zoals seks voor het huwelijk of weglopen.

Voorhuwelijkse seks blijft in Pakistan een misdaad voor mannen en vrouwen en er staat een gevangenisstraf van vijf jaar op, schrijft The Guardian.

Foto: Anjum Naveed/AP

Overige berichten