fbpx

LVV zet Carambola-fruitvliegvallen uit in Alliance en Nickerie

GFC NIEUWS- Maatregelen om te voldoen aan de strengere eisen gesteld door de Europese Unie (EU) aangaande groenten en fruit bestemd voor de export, gaan onverkort door.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in de afgelopen periode in Alliance en woongebieden met fruit in het rijstdistrict Nickerie fruitvliegvallen uitgezet.

De gevangen Carambola-fruitvliegen en verzameld fruit geven informatie over de aanwezigheid van deze plaag in desbetreffende gebieden waarna er doeltreffende maatregelen getroffen kunnen worden om de export te kunnen garanderen.

Uit voorlopig verkregen informatie is gebleken dat de fruitvlieg niet aanwezig is in het district Nickerie.

Sinds een mogelijke exportverbod vanuit de EU op groenten en fruit uit Suriname boven het hoofd hangt vanwege het voorkomen van ziekten en plagen op de exportproducten, is de focus vrijwel uitsluitend gelegd op sopropo.

Echter gelden de verscherpte regels ook voor citrus en manja’s die vaker last hebben van de fruitvlieg.

Fruitvliegen zijn vliegen die de grootte van een huisvlieg hebben, echter mooi gekleurd zijn. Zij tasten boomrijp fruit aan, zetten hun eieren erin af, waaruit de larven voorkomen die zo vaak in bijvoorbeeld guave en sapotille gevonden worden.

BEKIJK OOK
Man op heterdaad betrapt door politie tijdens diefstal elektriciteitskabels

Doordat de Carambola-fruitvlieg niet in Nickerie gevonden is, kunnen manja’s zonder behandeling geëxporteerd worden. Het is wel belangrijk dat er geen fruit uit andere districten dat aangetast is door de fruitvlieg Nickerie binnenkomt.

Hierdoor zal dit rijstdistrikt de plaagvrije status verliezen. Voor citrus wordt gekeken naar export vanuit een plantage die ligt in een gebied met weinig fruitvliegen. Dit, gecombineerd met het feit dat de Carambola fruitvlieg niet dol is op citrus werkt in het voordeel van de export naar de EU. Het ministerie van LVV kijkt uit naar andere maatregelen die genomen dienen te worden ter bescherming van citrus tegen andere plagen en ziekten.

De komende maand zal er vanuit het ministerie van LVV meer informatie verspreid worden over de Carambola-fruitvlieg. De samenleving moet namelijk goed ingelicht worden omtrent de noodzaak de verspreiding van deze fruitvlieg tegen te gaan.

Voor LVV-minister Rabin Parmessar is het van essentieel belang het getij wederom positief te doen keren en Suriname als agrarisch produktie- en exportland wederom beter te positioneren.