fbpx
LVV wil Nickerie fruitvliegvrij houden voor export manja’s

GFC NIEUWS- Medewerkers van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) zijn in Nickerie bezig de voorkomens van de Carambola fruitvlieg te onderzoeken.

Nickerie is vanaf 2016, door LVV geïdentificeerd als gebied van waaruit fruit, in het bijzonder manja naar het buitenland mag worden geëxporteerd. Dit omdat de Carambola fruitvlieg in dit district bijna niet voorkomt.

De eisen voor de export van Surinaams fruit naar onder andere Europa, zijn dat de gebieden van waaruit het fruit afkomstig is, geen insecten waaronder de Carambola fruitvlieg mogen voorkomen.

Nickerie is 9 weken lang fruitvliegvrij geweest, totdat 2 weken geleden er weer voorkomens van deze insect werden geconstateerd. Dit komt omdat burgers fruit uit andere delen van ons land die niet fruitvliegvrij zijn, naar Nickerie hebben gebracht waardoor het district weer is besmet.

De LVV-medewerkers hebben op verschillende locaties in Nickerie fruitvlieg vallen geplaatst. Volgens mevrouw Alice van Sauers, fruitvlieg deskundige, worden er 2 soorten vallen gebruikt. De Jacksonval voor de mannetjes fruitvlieg en de Macvilleval waarmee alle fruitvliegen kunnen worden gevangen.

Over twee weken zullen deze vallen worden gecontroleerd, om na te gaan of de Carambola fruitvlieg nog in dit gebied aanwezig is.

Het ministerie van LVV doet een dringend beroep op de burgerij om geen fruit vanuit andere gebieden naar Nickerie te brengen, als dat toch gebeurt, wordt geadviseerd dit fruit volledig op te eten of het in water te vernietigen.

Meer nieuws

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.

Bouva doet aangifte wegens smaad en laster

GFC NIEUWS- DNA-lid en gewezen vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, heeft bij de recherche van het Bureau Geyersvlijt aangifte gedaan wegens smaad en…