fbpx

LVV stimuleert het coöperatiewezen

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) stimuleert het coöperatiewezen in Suriname en stelt dit als basis voor een betere samenwerking tussen agrariërs.

Tijdens de feestelijke heropening van de Nieuwe Grondmarkt de afgelopen week sprak onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, namens LVV-minister Rabin Parmessar, de aanwezigen toe.

Ramdin benadrukte het belang van goed coöperatiewezen. De markt, nu 40 jaar oud, wordt bestuurd door de Coöperatie Vereniging Zondagse Markt Nieuwe Grond.

Het is volgens Ramdin een feit dat de twee meest succesvolle coöperaties afkomstig zijn uit Wanica, namelijk landbouwcoöperatie Nieuwe Grond en Kwatta. Dit hebben zij bereikt middels een goede samenwerking tussen de plaatselijke agrariërs. Hij stelde ze als voorbeeld voor andere gebieden.

Voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw is het van belang dat landbouwers een coöperatie vormen.

Een coöperatie is een sociaal-economische organisatie van personen, die zich vrijwillig hebben verenigd om gemeenschappelijke doelen te bereiken, die als individu onbereikbaar zijn.

BEKIJK OOK
Man vermoedelijk om het leven gebracht door Chinese winkelier na diefstal kaas

De aard van de coöperatie hangt af van de behoefte van de belanghebbenden. De afzet van de productie, het aanschaffen van producten en productiemiddelen, het realiseren van faciliteiten om te kunnen produceren, het verwerken en het organiseren van de productie zelf, maken deel uit van de activiteiten van een coöperatie.

In coöperatieve organisatiestructuren kunnen landbouwers naast meer en beter produceren, samen overleven en groeien.

Op het ministerie van LVV geeft de Afdeling Coöperatiewezen middels trainingen, voorlichting, begeleiding en controle, ondersteuning aan landbouwers in coöperatieverband.

Belanghebbenden die zich willen bundelen in een coöperatie, worden door deze afdeling begeleid op het gebied van landbouw en veeteelt.