LVV start afgifte visvergunningen 2018

Het Onderdirectoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is van start gegaan met de afgifte van de visserijvergunning 2018. De eerste groep die in aanmerking zijn gekomen, zijn de Surinaamse Kust (SK) vaartuigen.

De verstrekking is gedaan in het bijzijn van de visserijcoöperatie van Commewijne, de Visserscollectief.

De eerste partij van 19 visvergunningen voor het jaar 2018 voldoen aan alle voorwaarden vermeld op de vergunning. Eveneens beschikken zij ook over een geldig registratiebewijs en certificaat van deugdelijkheid van de boot van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) en een certificaat van foodhandlers van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) van de bemanningslieden, die op de boot werken. Eveneens is de betaling voldaan van de vergunningsrechten, wat verschilt per visserijcategorie.

Aan de voorkant van de vergunning staan de gegevens van de vergunninghouder, het vaartuig, het betaalde bedrag, de datum van betaling- en afgiftedatum van de vergunning en is voorzien van een pasfoto van de vergunninghouder. Zeer belangrijk is dat de vergunning op een speciaal papier is uitgeprint.

De vergunning is verder voorzien van een plakzegel met daarop de handtekening van minister van LVV en de paraaf van de onderdirecteur Visserij en chef van de afdeling inspectie met een stempel van het ministerie van LVV. Aan de achterkant staan de vergunningsvoorwaarden van de visserijcategorie.

De vergunning is geplastificeerd aan de vergunninghouders afgegeven. Mark Lall, bestuurslid van Visserscollectief, geeft aan dat de visserijvergunning na ongeveer 10 jaar in het begin van een nieuwe jaar is verstrekt. Dit is een goed begin.

Sinds vorige week zijn visserij-inspecteurs van ODVIS begonnen met de inspectie van de vissersvaartuigen en de vistuigen. Er zijn circa 100 boten geïnspecteerd op verschillende aanmeersteigers in de districten Paramaribo en Commewijne. Aan het einde van de dag, maken zij een rapportage. De vergunninghouders die voldoen aan de vergunningsvoorwaarden, zijn in aanmerking gekomen voor een visvergunning voor 2018.

De vergunninghouders die nog niet voldoen aan de voorwaarden, worden in de gelegenheid gesteld om hun zaken in orde te maken, waarna zij weer een inspectiebezoek krijgen. Tot en met 31 januari 2018 krijgen zij de gelegenheid hun zaken in orde te maken. Het ministerie van LVV streeft ernaar om per 1 februari aanstaande alle visvergunningen voor 2018 te hebben verstrekt.

Deze week start vanuit het ministerie een reeks inspectiebezoeken in het district Nickerie.(GFC)

Overige berichten