fbpx

LVV pakt aanmaak van citrus grondig aan

GFC NIEUWS- De werkzaamheden voor het aanmaken van nieuw citrus-plantmateriaal op het hoofdkantoor van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn in volle gang.

De diverse LVV-ressortkantoren in de verschillende districten zijn belast met deze werkzaamheden.

Door het inzetten van het terrein op het LVV-hoofdkantoor is men voor citrusplantjes niet meer afhankelijk van de kwekerijen op de ressortkantoren en wordt er voorzien in een grotere behoefte.

Maandag heeft het LVV-onderdirectoraat Landbouw een aanvang gemaakt met het winnen van zaden vanuit Cleopatra-citrusvruchten. Deze zullen vervolgens na ongeveer twee tot drie maanden uitgezaaid worden in zaaibakken om na enkele maanden de onderstam hiervan te gebruiken voor het aanmaken van nieuwe citrusplantjes.

Het ministerie van LVV gebruikt de Cleopatra-citrusplant als onderstam vanwege hun resistentie tegen de meeste ziekten en plagen en een kortere periode van aanmaak tot oogst. Verder worden dezelfde eigenschappen verkregen van de moederplant op de Cleopatra onderstam waardoor het geöcculeerde of geënte deel uitgroeit tot de gewenste boom.

BEKIJK OOK
Jongeren hebben recht op inspraak over hun gezondheid

Naast het winnen van zaden worden in de loop van deze week citrus plantjes overgebracht die vervolgens overgeplant zullen worden in plantzakjes. Een deel daarvan zal ten verkoop aangeboden worden.

Er worden momenteel ook inzaaibedden op het onderdirectoraat Landbouw gemaakt voor het beplanten met tomatenplantjes. Deze zijn allemaal werkzaamheden die uiteindelijk een bijdrage moeten leveren voor het garanderen van plantmateriaal voor de Surinaamse samenleving.