LVV-minister bezoekt geïntegreerd agrarisch bedrijf in Saramacca

GFC NIEUWSREDACTIE- De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien, bracht de afgelopen week een bezoek aan het doksenbedrijf van de familie Leysner te Kampong Baroe, Saramacca.

De Surinamer, Yamil Leysner, heeft een geïntegreerd bedrijf waar hij doksen en slachtvee kweekt en ook sinaasappels heeft geplant. Dit doet hij op een areaal van ongeveer 50 hectare.

Hij geeft aan dat landbouw behoort tot één van de duurzame sectoren, daarom is hij als ondernemer van mening dat wij alleen door productieverhoging ons land verder kunnen ontwikkelen.

“Door productie te verhogen, verlaag je de import van vele goederen. Er zijn heel wat groente- en fruit soorten die wij hier kunnen telen, maar dan nog worden deze geïmporteerd. Een van de reden is, omdat er niet voldoende geproduceerd wordt. Door import te reduceren kan de regering heel wat besparen”, gaf Leysner aan.

Volgens hem moet het ministerie van LVV ter ondersteuning van de agrarische sector zorgen voor een goed fundament namelijk; gedegen landbouwvoorlichting en onderzoek, beschikbaar stellen van productie arealen, specifieke machinediensten, agrarische fondsen en volle ondersteuning aan coöperaties en andere landbouworganisaties.

Er moet met name aandacht worden besteed aan coöperaties, zodat boeren zich kunnen verenigen en samenwerken om zodoende problemen gezamenlijk te kunnen aanpakken.

Ook gaf Leysner verder aan dat er een speciale fonds of ziektekostenregeling voor agrariërs opgezet moet worden. Hierdoor gaat men dan niet voor de overheid kiezen, maar een baan in de agrarische sector.

De minister was zeer onder de indruk van de bedrijfsactiviteiten van Leysner en gaf aan dat dit een voorbeeld moet zijn voor de jongeren om hoe de agrarische productie aan te pakken. Dit hebben we nodig in het land, het particulier initiatief, aldus de minister.

Hierna werd het bezoek van de minister aan Saramacca afgesloten door een reguliere vergadering van de agrarische adviesraad Saramacca.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER