fbpx

LVV-minister bezoekt Farmer Field School te Lelydorp

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bracht donderdag een bezoek aan de Farmer Field School te Lelydorp.

Dit bezoek vond plaats in navolging op de afsluiting van de ‘Training of Trainers/ Farmer Field School to improve Cassava Production and Productivity in Suriname’, voor landbouwvoorlichters van het ministerie.

De landbouw voorlichters hebben gedurende drie maanden een upgrading gehad in voornamelijk cassave landbouwtechnieken en kennisoverdracht. Deze nieuwe vaardigheden worden vervolgens toegepast bij het trainen en begeleiden van mede-voorlichters en landbouwers. Deze principe wordt de Farmer Field School (FFS) genoemd.

De FFS geeft tools om de boeren praktisch te benaderen door samen het veld in te gaan. Naderhand worden de resultaten bekeken vanuit het perspectief van de voorlichter, om vervolgens samen met de boer eventueel verbeterend en oplossingsgericht te werken.

Dat deze methode inderdaad werkt, werd duidelijk bij het zien van de wijze waarop de landbouwers en landbouw voorlichters op de FFS te Lelydorp, met elkaar werken aan productie verhogende landbouwmethoden.

BEKIJK OOK
Kunstenares Kit-Ling: “we moeten Suriname gaan branden met Ala kondre”

Opvallend was dat meer dan 90% van de landbouwers, allen afkomstig van de in Para liggende dorpen Matta en Powakka, uit vrouwen bestond. Minister Parmessar, zeer verheugt hiermee, zegde hen verdere ondersteuning toe en raadde hen aan zich te bundelen teneinde zaken vlotter te doen verlopen. Een hogere productie betekend meer voedsel en een groter inkomen.

Minister Parmessar benadrukt dat LVV er primair voor de boeren is en niet slechts voor kennisoverdracht, maar ook in breder verband. Het team van deskundige landbouw voorlichters moet groter worden met de bedoeling landbouwers landelijk te ondersteunen. Hij noemde in deze concreet district Brokopondo en het verre binnenland. Daar is volgens de bewindsman veel potentie op agrarisch gebied. “Ook zij hebben recht op beter en voldoende kwalitatief voedsel”, aldus de minister.