fbpx

LVV-kwekerijen versterkt met eigen composteringsruimten

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestart met de uitvoering van het Inter-American Development Bank-project (IDB), waarbij de citrusproductie in Suriname wordt versterkt.

Maandag vond de eerstesteenlegging plaats van een composteringsruimte op de LVV-kwekerij te Houttuin.

Te Tamansari in Commewijne wordt de laatste hand legt aan de bouwwerkzaamheden van een composteringsruimte aldaar. Na afronding zullen de kwekerijen in staat zijn op professionele wijze eigen compost aan te maken voor hun citrusaanplant.

Het opzetten van composteringsruimten op de citruskwekerijen is één van de componenten van het door de IDB gefinancierde innovatieve projecten. Na het voltooien van deze ruimten worden er plantenkassen voor citrus opgezet.

De citrusindustrie is in het verleden een bloeiende exportindustrie geweest, daar wilt het ministerie naar terug. Suriname beschikt over voldoende potentie om een breed scala aan citrusvruchten te produceren.

Het IDB-project is gericht, op het verhogen van de citrus-opbrengsten en het aanbod van de citrusproductie gelijkmatiger over het jaar te spreiden.

BEKIJK OOK
Alliantie van Surinaamse ondernemers vraagt kredietfaciliteiten aan Eximbank of India

De opbrengsten zullen worden verbeterd door te werken aan een betere aanvoer van plantmateriaal van goede kwaliteit, die het resultaat zullen zijn van verbeterde productietechnieken, en door boeren te informeren en op te leiden in passende technieken voor productiebeheer. Naast het aanmaken van eigen plantmateriaal wordt er verder gewerkt aan de introductie van beter presterende buitenlandse rassen.

Naast de kwekerijen te Houttuin en Tamansari zullen ook de overige citruskwekerijen voorzien worden van composteringsruimten en plantenkassen.

LVV-minister Rabin Parmessar is ingenomen met de uiteindelijke uitvoering van dit project. Hij heeft bij zijn werkbezoek aan de LVV-kwekerij Houttuin vorige maand aangegeven de citrusproductie te willen zien bloeien met als primair doel aan de lokale vraag te kunnen voldoen.