LVV intervenieert tussen SLM en exporteurs, lokale markt blijft wel prioriteit

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het mogelijk gemaakt dat de Surinaamse exporteurs een spoed onderhoud hebben gehad met de directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij ( SLM), Radjesh Radjkoemar.
Het doel van deze ontmoeting had onder meer betrekking op de garantie van de export van de Surinaamse producten, naar aanleiding van de nieuwe aangekondigde maatregelen in verband met Covid-19. Deze meeting stond onder leiding van het hoofd van de National Plan Protection Organization in Suriname, Sadhana Janki.
Vooralsnog is bekendgemaakt dat er een verbod is op het personenverkeer, echter vindt vrachtverkeer normaal plaats. De exporteurs hebben in overleg met de leiding van de SLM, de mogelijkheden bekeken wanneer de volgende zending kan worden verstuurd en de hoeveelheid aan vracht.
Zoals bekend exporteert Suriname iets meer dan 10 ton per week aan groente en fruit naar het buitenland, met name Nederland. De directeur gaf de garantie dat de vracht, indien ready normaal kan worden aangeleverd. De exporteurs mogen hun vracht dus dinsdag 17 maart 2020 normaal aanbieden.
De directeur van SLM deelde aan de exporteurs eveneens mee dat binnenkort de SLM zal vliegen met haar nieuw toestel de Boeing 777, waarbij er verruiming zal plaatsvinden van de vrachtcapaciteit.
De exporteurs zijn heel blij met deze nieuwe ontwikkeling aangezien er behoefte is aan meer vrachtcapaciteit, natuurlijk tegen een schappelijk tarief.
Gedurende deze periode zal de 100% controle op de zendingen wederom worden ingevoerd, deelt het hoofd van de NPPO ons mede. Vanuit het ministerie worden er ook voorzorgsmaatregelen getroffen voor inspecteurs die de inspectie zullen uitvoeren.
Het ministerie laat verder optekenen dat zij erop zal toezien dat er voldoende groente en fruit beschikbaar is voor de Surinaamse samenleving. Deze mening wordt derhalve ook gedeeld door de exporteurs.