fbpx
LVV informeert eigenaren en houders van paarden en paard- achtigen over besmettelijke paardenziekte

Momenteel is er een mogelijke uitbraak van een besmettelijke paardenziekte in regio midden (Para,Wanica, Paramaribo en Saramacca) gaande. Er zijn verschillende meldingen geweest van paarden met zenuwstoornissen, soms met dodelijke afloop.

Alhoewel er nog niet middels laboratoriumonderzoek is bevestigd om welke ziekte het werkelijk gaat, zijn paarden encefalomyelitis(Oosterse, Westerse,Venezolaanse) en paarden Herpesvirus als mogelijk ziekten geïdentificeerd.

Zeer belangrijk te vermelden is dat de eerste genoemde ziekte via muskieten naar de mens overgedragen kan worden en ook bij ons tot de dood en blijvende zenuwstoornissen kan leiden, laat het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV) weten.

Ter voorkoming van de verspreiding van de ziekte, wil de Veterinaire Dienst van het Onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie het volgende onder uw aandacht te brengen:

1) U wordt opgeroepen uw paard en paard- achtigen zo snel als mogelijk te laten vaccineren tegen Paarden encefalomyelitis achtigen ( Oosterse, Westers, Venezolaanse). Afhankelijk van het resultaat van het laboratoriumonderzoek, zult u geadviseerd worden over andere ziekten waartegen paarden en paard-achtigen in Suriname gevaccineerd dienen te worden. Voor meer informatie hieromtrent bent u terecht bij uw dierenarts.

2) Samenkomsten van paarden /ezels/pony’s afkomstig van verschillende locaties, zijn tot nader orde verboden. Dit houdt in dat alle evenementen betreffende de paardensport (spring en ren competities) tot nader orde uitgesteld of afgeblazen dienen te worden. Deze regel geldt ter bescherming van u en uw dier en is belangrijk voor het zo veel als mogelijk voorkomen van de verspreiding van infectieuze ziekte.

3) U wordt opgeroepen zo veel als mogelijk maatregelen te treffen ter bestrijding van muskieten in de omgeving waar uw dieren gehouden worden.

Enkele tips:
– De omgeving vrij houden van hoog wied
– Frequent harken
– Zorgen voor een goede irrigatie op het terrein ( geen waterplassen)
– Geen lampen plaatsen, i.p.v. licht

4) Alle (toekomstige) importeurs van paarden worden erop gewezen zich strikt te houden aan de voorwaarden voor het importeren van paarden naar Suriname. Het importeren van dieren is verboden, zonder in het bezit te zijn van een veterinaire- vergunning voor import.

Dit verbod geldt tevens voor Surinaamse paarden die voor enige tijd het Surinaams grondgebied hebben verlaten en weder geïmporteerd zullen worden, zonder in het bezit te zijn van een veterinaire-vergunning voor de import.(GFC)

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…