fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

LVV heeft gesprek met VEAPS, SLM en SACS

GFC NIEUWS- De minister van Landebouw, Veeteelt en Viserij (LVV), Rabin Parmessar, heeft een gesprek gehad met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de Surinam Air Cargo Services (SACS).
Tijdens deze bespreking is er een basis gelegd tussen de verschillende partijen om een aantal kwesties te bespreken. De minister gaf aan dat alhoewel het gesprek veel eerder had moeten plaatsvinden, hij blij is dat deze nu eindelijk kan plaatsvinden.
Groente en fruit bestemd voor de export dient allereerst geïnspecteerd te worden. Het is van belang dat de exporteurs tijdig (3 dagen van tevoren) op de hoogte gesteld worden als er een cargovlucht zal zijn.
Rekening houdende hiermee heeft de directeur van de SLM aangegeven dat indien een vlucht niet doorgaat dit minimaal 2 dagen van tevoren zal worden doorgegeven aan de exporteurs. Hij gaf eveneens aan dat vanaf woensdag 1 juli 2020 er regulier elke woensdag een vlucht van de SLM richting Amsterdam zal worden uitgevoerd. De mogelijkheid voor andere markten is hierbij ook besproken.
Minister Parmessar heeft afgesproken dat de exporteurs alle achterliggende claims op papier zullen zetten en dit uiterlijk eind juni aan de directeur van de SLM zullen aanbieden. De bewindsman zal zich dan in juli met de directeur van de SLM hierover buigen.
Tijdens de bespreking is er ook breedvoerig gesproken over de problemen die de exporteurs ondervinden en dat zij zich zorgen maken over de opbouw van de pallets op de Johan Adolf Internationale Luchthaven. Het is gebleken dat in sommige gevallen de dozen met groenten en fruit op één pallet worden geplaatst met postpakketten. Dit zorgt voor vertraging in Nederland en de groenten en fruit worden soms pas na enkele dagen vrijgegeven. In zulke gevallen moet zo een zending gedumpt worden. Hieromtrent zijn er afspraken gemaakt tussen de exporteurs en de SACS.
Gezien de exporteurs de volle pond betalen voor het verzenden van hun vracht hebben zij ook recht om aan te geven op welke wijze hun producten verzonden dienen te worden, zei de bewindsman. Er zal aangegeven moeten worden hoeveel pallets ten behoeve van de groenten en fruit export ter beschikking worden gesteld. Aan de hand van deze informatie is het voor de exporteurs mogelijk te bepalen hoeveel groenten zij kunnen exporteren.
Minister Parmessar heeft aangegeven dat op korte termijn een soortgelijke meeting zal worden gepland met vertegenwoordigers van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) en de Surinam Air Cargo Services (SACS).

OOK INTERESSANT
Vier families uit Nederland verzorgen duizenden bordjes eten