fbpx
LVV heeft gesprek met VEAPS, SLM en SACS

GFC NIEUWS- De minister van Landebouw, Veeteelt en Viserij (LVV), Rabin Parmessar, heeft een gesprek gehad met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de Surinam Air Cargo Services (SACS).

Tijdens deze bespreking is er een basis gelegd tussen de verschillende partijen om een aantal kwesties te bespreken. De minister gaf aan dat alhoewel het gesprek veel eerder had moeten plaatsvinden, hij blij is dat deze nu eindelijk kan plaatsvinden.

Groente en fruit bestemd voor de export dient allereerst geïnspecteerd te worden. Het is van belang dat de exporteurs tijdig (3 dagen van tevoren) op de hoogte gesteld worden als er een cargovlucht zal zijn.

Rekening houdende hiermee heeft de directeur van de SLM aangegeven dat indien een vlucht niet doorgaat dit minimaal 2 dagen van tevoren zal worden doorgegeven aan de exporteurs. Hij gaf eveneens aan dat vanaf woensdag 1 juli 2020 er regulier elke woensdag een vlucht van de SLM richting Amsterdam zal worden uitgevoerd. De mogelijkheid voor andere markten is hierbij ook besproken.

Minister Parmessar heeft afgesproken dat de exporteurs alle achterliggende claims op papier zullen zetten en dit uiterlijk eind juni aan de directeur van de SLM zullen aanbieden. De bewindsman zal zich dan in juli met de directeur van de SLM hierover buigen.

Tijdens de bespreking is er ook breedvoerig gesproken over de problemen die de exporteurs ondervinden en dat zij zich zorgen maken over de opbouw van de pallets op de Johan Adolf Internationale Luchthaven. Het is gebleken dat in sommige gevallen de dozen met groenten en fruit op één pallet worden geplaatst met postpakketten. Dit zorgt voor vertraging in Nederland en de groenten en fruit worden soms pas na enkele dagen vrijgegeven. In zulke gevallen moet zo een zending gedumpt worden. Hieromtrent zijn er afspraken gemaakt tussen de exporteurs en de SACS.

Gezien de exporteurs de volle pond betalen voor het verzenden van hun vracht hebben zij ook recht om aan te geven op welke wijze hun producten verzonden dienen te worden, zei de bewindsman. Er zal aangegeven moeten worden hoeveel pallets ten behoeve van de groenten en fruit export ter beschikking worden gesteld. Aan de hand van deze informatie is het voor de exporteurs mogelijk te bepalen hoeveel groenten zij kunnen exporteren.

Minister Parmessar heeft aangegeven dat op korte termijn een soortgelijke meeting zal worden gepland met vertegenwoordigers van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) en de Surinam Air Cargo Services (SACS).

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…