fbpx
Facebook Pagelike Widget

LVV en groenten- en fruitexporteurs evalueren export naar EU

GFC NIEUWS- De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, en de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) hebben tijdens een bespreking de export van groenten en fruit naar de Europese Unie, met name Nederland, geëvalueerd.

Tijdens deze vergadering zijn de gemaakte afspraken geëvalueerd en waar nodig aangepast of wederom bekrachtigd. Bij de vorige vergadering van 13 juni tussen partijen waren enkele afspraken gemaakt met name omtrent de export van groenten en fruit.

Ons land staat nog steeds aan top op de lijst van intercepties, dit is schadelijk voor de reputatie en de export van ons land. De minister heeft tijdens het gesprek aangegeven wat het belang is van goede kwaliteit van producten op de internationale markt en wederom benadrukt dat wij moeten voorkomen dat Suriname wordt geschrapt van de lijst om te mogen exporteren naar de EU. Om dit te kunnen garanderen is zowel de inzet van het ministerie als dat van de exporteurs van groot belang.

Tijdens de evaluatiemeeting is besproken hoe er verder gezamenlijk gewerkt kan worden aan het verminderen van het aantal notificaties. In goed overleg zijn er enkele afspraken gemaakt.

De export van boulanger wordt stopgezet voor exporteurs die bij de afgelopen export, notificaties hebben ontvangen voor dit product.

Ook zullen de exporteurs via hun afnemers in Nederland trachten de reden voor de notificatie te achterhalen. Zij zullen eveneens nagaan wat de gestelde tijd is voor het testen van de binnengekomen groenten. De veld – en exportinspecties zullen op dezelfde wijze worden gecontinueerd.

Om het een en ander in goede banen te leiden, zal op initiatief van minister Parmessar, op dinsdag 16 juni 2020 een onderhoud plaatsvinden met de staf van het ministerie, vertegenwoordigers van de groenten exporteurs, de directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij en de Suriname Air Cargo Services.

De bewindsman heeft aangegeven dat er zo spoedig mogelijk een zoom meeting zal worden georganiseerd tussen de National Plant Protection Organization, NPPO (Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen Suriname) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit Nederland (NVWA), met vertegenwoordigers van de groente exporteurs.

In een eerder stadium was het de bedoeling dat NPPO Suriname samen met enkele vertegenwoordigers van de groenten exporteurs een bezoek zouden brengen aan NVWA. Vanwege het Covid-19 gebeuren moest dit bezoek echter worden uitgesteld.

Parmessar heeft bij deze meeting wederom benadrukt dat het ministerie van LVV, de exporteurs waar nodig zal blijven ondersteunen. Hij hoopt dat de gemaakte afspraken kunnen leiden tot het verder verminderen van het aantal intercepties.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…