‘Luisteren naar muziek sleutel tot verbeteren uithoudingsvermogen tijdens hardlopen – zelfs als je uitgeput bent’

GFC NIEUWSREDACTIE- Het luisteren naar muziek kan de sleutel zijn tot het verbeteren van het uithoudingsvermogen tijdens het hardlopen – zelfs als je uitgeput bent, blijkt uit het onderzoek van Moray House School of Education and Sport aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland.

Daaruit blijkt dat het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen de sleutel kan zijn tot het verbeteren van de prestaties van mensen, zelfs als ze zich mentaal uitgeput voelen.

De studie is de eerste die het effect onderzoekt van het luisteren naar muziekafspeellijsten tijdens het rennen wanneer je mentaal moe bent.

Het bleek volgens het onderzoek dat de prestaties van hardlopers die naar een zelfgekozen afspeellijst luisterden na het voltooien van een uitputtende denktaak hetzelfde waren als wanneer ze niet mentaal vermoeid waren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Luisteren naar muziek Mozart kan epileptische aanvallen voorkomen en verhoogt IQ, blijkt uit onderzoek

Onderzoekers gebruikten twee tests om te bestuderen hoe het luisteren naar muziek de hardloopprestaties van 18 fitnessliefhebbers beïnvloedde.

Ten eerste werd in een test gekeken naar de effecten op het intervalloopvermogen met een groep sporters – afwisselend hardlopen met hoge intensiteit en joggen met een lagere intensiteit – en ten tweede een 5 km loop met een groep van negen getrainde hardlopers.

De onderzoekers ontdekten dat het intervalloopvermogen bij de mentaal vermoeide fitnessliefhebbers matig groter was met muziek, vergeleken met zonder, en hetzelfde was als wanneer de deelnemers niet mentaal moe waren.

De tijdritprestaties van 5 km lieten ook kleine verbeteringen zien met zelfgekozen muziek versus geen muziek.

Onderzoekers zeggen dat de positieve effecten van muziek mogelijk te danken zijn aan een veranderde perceptie van inspanning bij het luisteren naar favoriete nummers.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER