fbpx

Luchtvervuiling maakt kinderen terneergeslagen, angstig en suïcidaal, beweert studie

GFC NIEUWS- Blootstelling aan luchtvervuiling maakt kinderen vatbaarder voor psychiatrische stoornissen zoals angst en suïcidaliteit, onthult een nieuwe studie.

Zelfs korte termijn blootstelling aan rook en dampen van verkeer en industrie kan leiden tot een piek in psychische aandoeningen een of twee dagen daarna, volgens wetenschappers van de ‘Cincinnati Children’s Hospital’.

De studie, gepubliceerd in de ‘ Environmental Health Perspectives’, wijst verder uit dat kinderen die wonen in achterstandswijken gevoeliger kunnen zijn voor de effecten van luchtvervuiling dan andere kinderen.

Meer dan 80% van de stedelijke bevolking in de wereld inhaleert onveilige niveaus van luchtvervuiling.

Omschreven als een onzichtbare moordenaar, zorgt die voor ruim zeven miljoen vroegtijdige sterftegevallen jaarlijks, volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie.

BEKIJK OOK
Minister-president Curaçao op bezoek in Suriname

Verontreiniging voedt tevens degeneratieve ziektes, zoals Alzheimer en andere vormen van dementia, vrezen gezondheidsexperts.

Eerdere studies toonden aan dat luchtverontreiniging een negatieve impact heeft op cognitieve vaardigheden van studenten.

Vele verontreinigende stoffen zijn in staat om op verschillende manieren direct invloed te hebben op de hersenchemie.

Bijvoorbeeld, fijn stof uit verkeer en industrie kan gifstoffen vervoeren door kleine doorgangen en direct in de hersenen terechtkomen.

Sommige van deze verontreinigende stoffen kunnen een psychologische impact hebben en de kans op depressie vergroten.