fbpx

Luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Guyana beklonken

GFC NIEUWS- Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) en zijn collega van Guyana, Juan Edghill, hebben vandaag hun handtekening gezet onder de bilaterale Open Skies Luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Guyana.
Beide landen erkennen middels deze overeenkomst een wederzijds voordeel op de luchtvaartsamenwerking. Volgens minister Jubithana biedt deze overeenkomst Suriname mogelijkheden voor uitbreiding van de route netwerk. Minister Edghill noemt deze overeenkomst een historische overeenkomst, temeer daar het ook getekend is op de Internationale Dag van de Burgerluchtvaart.
De overeenkomst legt geen restricties met betrekking tot de frequenties, capaciteit van luchtverkeersdiensten tussen beide landen. “Vooral passagiers- en cargo vluchten van en naar Suriname via Guyana zullen verder toenemen. Ook Guyana zal profijt hieruit halen”, geeft de bewindsman aan. Guyana heeft geen rechtstreekse vluchten naar de Europese Unie.
Tijdens de bilaterale gesprekken in Paramaribo tussen president Chandrikapersad Santhoki en zijn Guyanese ambtsgenoot Irfaan Ali rond de viering van 45 jaar Onafhankelijkheid van Suriname, is de toezegging gedaan door beide staatshoofden voor intensievere en structurele luchtverkeer tussen beide landen. Het traject om te komen tot de overeenkomst moest met voortvarendheid worden opgepakt.
Volgens minister Jubithana was in de jarenlange bilaterale relatie tussen beide landen nimmer sprake van een luchtvaartovereenkomst. Alles gebeurde op basis van goodwill tussen beide landen. Met deze overeenkomst heeft de luchtvaart tussen beide landen nu een rechtsvorm.
“Het voorwerk om te komen tot dit moment is in 2019 gedaan. Het plan is verder opgepakt na bilaterale gesprekken tussen beide staatshoofden en hebben technische deskundigen uit de luchtvaartsector van zowel Guyana en Suriname dit verder gefinaliseerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft hierin ook een belangrijke rol vervult”, zegt Jubithana.
Beide landen zijn partij van de nieuwe Caricom Multirateral Air Service Agreement (MASA). Deze luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Guyana ontleent ook rechten uit dit verdrag. Met de ondertekening van deze luchtvaartovereenkomst is de weg nu vrij voor het Surinaams parlement om de overeenkomst te verheffen tot een verdrag, waarna het in werking moet treden, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

BEKIJK OOK
Kosten levensonderhoud en achteruitgang koopkracht baren regering zorgen