fbpx

Luchtvaartdienst Suriname garandeert vliegveiligheid

Volgens Faizel Baarn, directeur van de Luchtvaartdienst Suriname, is de huidige vliegveiligheid op een internationaal acceptabel niveau. Het landen en opstijgen van vliegtuigen op onze luchthavens is daar een goede indicator van. Desondanks heeft de luchtvaartdienst het niveau van vliegveiligheid verhoogd door te investeren in nieuw apparatuur, zowel hard – als software.

De Luchtvaartdienst is een gespecialiseerde organisatie binnen het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Deze dienst is verantwoordelijk voor het totaal luchtruim van Suriname. Om de vliegveiligheid te garanderen wordt er continu hierin geïnvesteerd.

Het Automated Message Handling System (AMHS) is vervangen met een nieuw systeem en is intussen officieel in gebruik genomen. Het AMHS-systeem is een systeem dat alleen gebruikt wordt binnen de luchtvaart internationaal en is verantwoordelijk voor het ontvangen en versturen van berichten zoals onder andere vliegplannen en weerberichten. Deze informatie is zeer belangrijk binnen de luchtvaart.

BEKIJK OOK
Groep Inheemsen gaat politie aanklagen

Verder is er een volledig nieuw Instrument Landing System (ILS) aangeschaft. Dit systeem zorgt ervoor dat de piloten de luchthaven kunnen vinden en bij slecht zicht een veilige landing kunnen maken. Het traject van vervangen van apparatuur en opleiden van medewerkers is in 2015 gestart.

Uitzonderlijk is dat de Luchtvaartdienst haar eigen personeel heeft laten opleiden door het bedrijf om de installatie en maintenance van alle genoemde apparatuur te doen.

Een unicum hierbij is dat voor de gehele regio, Suriname de enige vrouwelijke technician heeft die op dit niveau voor dit systeem is opgeleid. Dit alles werkt kostenbesparend voor de overheid omdat er niet meer geïnvesteerd hoeft te worden in buitenlandse consultants.(GFC)