Luchtvaartdienst neemt nieuw navigatieapparatuur in gebruik

De Luchtvaartdienst heeft een nieuw navigatieapparatuur in gebruik genomen.

Vervanging van het apparatuur was noodzakelijk omdat het oud apparatuur sinds 2010 hapert. Het oud systeem dateert van de jaren ’80 en was bijzonder oud. De toenmalige fabrikant bestaat zelf niet meer.

Dit apparatuur bestaat uit de componenten:
– Very High Frequency Omnidirectional Range (VOR). Deze zorgt voor de precieze positionering van de internationale luchthaven voor het totaal vliegverkeer
– Distance Measuring Equipment
– En het populaire Instrument Landings Systeem (ILS). Het ILS systeem zorgt voor de veilige landing op de international luchthaven tijdens de nachtelijke uren en slecht weer.

Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, benadrukt dat met de vervanging van het totaal systeem draagt de Luchtvaartdienst bijdraagt aan een drastische opkrikking van de veiligheid in het operationeel vliegverkeer.

De installatie van het totaal systeem was sinds december 2018 rond, maar de Luchtvaartdienst zat in het proces van monitoring en het wegwerken van kinderziektes.

Voorts valt te vermelden dat ook voor het eerst in de geschiedenis de installatie en het volledig onderhoud van deze belangrijke infrastructuur in Surinaamse handen ligt. Functionarissen van de CNS-afdeling van de Luchtvaartdienst zijn zes weken lang getraind in de USA, Kansas.

Hier hebben zij bij de fabrikant de kennis opgedaan in volledige installatie en volledig onderhoud van het systeem. Dit brengt een groot kostenbesparend effect met zich mee. Na de training te hebben doorlopen hebben deze Surinamers onder supervisie van het bedrijf, de installatie zelf uitgevoerd.

Het project is gerealiseerd met behulp van het ministerie OWT&C en persoonlijke bijzondere grote ondersteuning van de minister van Financiën.

Overige berichten