fbpx

Luchtruim regio gesloten voor Qatar

Het conflict in de Golfregio groeit. Vliegtuigen uit Qatar mogen niet meer door het Egyptische en Saoedische luchtruim en de ruzie in de regio dreigt uit zijn voegen te barsten.

Verschillende landen in de regio sneden de banden met Qatar door omdat het land extremisten zou ondersteunen.

Er is nu geen verkeer meer mogelijk door de lucht, over land en zee tussen Qatar enerzijds en anderzijds Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

Qatarezen hebben twee weken gekregen om deze landen te verlaten en hun burgers mogen ook niet meer naar Qatar reizen.

Saoedi-Arabië staat Qatarezen wel toe mee te doen aan de hadj in Mekka.

De maatregelen zullen zeer waarschijnlijk leiden tot voedselschaarste, omdat een belangrijk deel van het voedsel voor Qatar uit Saoedi-Arabië wordt geïmporteerd.

“De strategische keuze voor ons als Qatar is om elk geschil door dialoog op te lossen”, zei Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani aan Al Jazeera.

“Met betrekking tot de redenen voor deze escalatie weten we eerlijk gezegd niet of er echte redenen voor deze crisis waren” zei de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al Thani op de zender.

De ruziënde staten zijn allemaal belangrijke bondgenoten van de VS en het conflict komt terwijl de spanningen tussen de Golfstaten en Iran toenemen.

Naar meer berichten...