fbpx

Luchthavenbeheer blikt terug op goed jaar

GFC NIEUWS- Luchthavenbeheer heeft een goed jaar achter de rug.

De organisatie zal dit jaar 13 tot 14 procent groei hebben gehaald, hetgeen boven het gemiddelde van 4 en 6 procent ligt. Directeur Timothy Mendonça spreekt van een bijzonder resultaat.

Luchthavenbeheer heeft op 18 december de 500.000ste passagier voor 2019 op de Johan Adolf Pengel International Airport verwelkomd. Dit is de helft van de doelstelling die de organisatie vorig jaar heeft gelanceerd, namelijk 1 miljoen passagiers over 15 jaar.

Mendonça vindt het dan ook bijzonder dat Luchthavenbeheer nu al op de helft van deze target zit. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er in een jaar 500.000 passagiers op de Surinaamse airport zijn afgehandeld.

Ruth Kortstam-Pinas was degene die door Luchthavenbeheer in de bloemetjes werd gezet. Zij arriveerde met het door de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) geleaste toestel PY 993 van Air Belgium. Het betrof een volle SLM-vlucht.

Volgens Mendonça zijn het de airlines en de reizigers die het mogelijk maken dat het aantal passagiers op de luchthaven toeneemt. Hij spreekt ook van een samenloop van omstandigheden, omdat de lokale airlines veel meer beweging brengen door veel vluchten uit te voeren.

BEKIJK OOK
VHP: vaderschap is een dankbare taak

Echter hebben ook de nieuwe airlines die Luchthavenbeheer heeft toegevoegd eraan toe bijgedragen dat het aantal van een half miljoen is gehaald.

Hoewel het volgens Mendonça nog een lange weg te gaan is, zal de organisatie de trend die zij heeft ingezet om actief op zoek te gaan naar nieuwe airlines, voortzetten. Ook de samenwerking met de huidige airlines en de toerismesector zal worden verstevigd.

“Luchthavenbeheer gaat door met het zoeken naar en ondersteunen van nieuwe bestemmingen.” De directeur wijst erop dat president Desiré Bouterse sinds kort een leenovereenkomst heeft getekend voor de uitbreiding van de luchthaven.

Hij zegt dat met het bereiken van een half miljoen passagiers de noodzaak van dit project steeds duidelijker wordt. “Want als we naar een verdubbeling gaan, zullen we het niet redden in deze faciliteit”, aldus directeur Mendonça, die eraan toevoegt dat de groei van het aantal passagiers namelijk extra druk legt op de huidige faciliteiten.

Luchthavenbeheer focust zich nu erop om alles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en de passagiers centraal te stellen.