fbpx
Luchthaven mogelijk pas in 2023 op normale cijfers

GFC NIEUWS- Krachten moeten bijeenkomen om de toerismesector te doen herleven.

Suriname heeft hier nog wat werk aan de winkel. Dit bleek al gauw tijdens de tweede aflevering van Gezond Samen Leven, een serie gesprekken over diverse onderwerpen die te maken hebben met het leven en wat ons nu overkomt. Hoe ga je als persoon, als individu, als land ermee om? Om de gesprekken te kaderen wordt er wekelijks een thema aangeven. De tweede aflevering ging over Toerisme. Een sector die tijdens de Covid-19 pandemie flinke klappen heeft moeten incasseren.

Volgens een recente survey van de VSB heeft de klap gezorgd voor een 95% tot 100% terugval in inkomsten binnen deze sector. Timothy Mendonca, hoofd afdeling Corporate Planning bij de NV Luchthavenbeheer zegt dat er heel vroeg al gekeken is naar de luchtvaart sector (één van de belangrijkste drivers van de toeristensector).

De herstel van economieën na MERS Flu (2015), SARS (2003) en SWINE Flu (2009) duurde gemiddeld 15 maanden bij elk van de uitbraken. Covid-19 slaat economieën echter op een veel grotere schaal dan deze eerder genoemde uitbraken. Een lange termijn scenario uit april 2020 bracht de luchthaven tot het idee dat de activiteiten in september
2020 kunnen worden hervat.

Volgens het scenario is verwacht-baar dat de sector pas in 2023 weer terug is op het niveau van de air traffic die aan het eind van 2020 werd verwacht. “Wij verwachten dat wij in 2023 weer zullen zijn op de normale cijfers”, zegt Mendonca.

Volgens deze herstelcurve komt de luchthaven aan het eind van het jaar op een aantal van ruim 210.000 passagiers. In 2019 heeft de airport 530.000 passagiers afgehandeld. In 2020 (volgens het scenario) verliest de airport dus ruim 80% van haar business.

De ambitie was om in 2033 te groeien naar een afhandelingscapaciteit van 1 miljoen passagiers. De terugval in cijfers brengt de airport naar vergelijkbare cijfers uit 1997 (iets langer dan 20 jaar geleden). Dat was een ander tijdperk met een totaal andere business voor de airport. Volgens een herstelcurve van de NV Luchthavenbeheer zal de economie hierdoor ook ruim US$ 286 miljoen minder verdienen uit de toeristensector.

“Dit is ongekend en heel erg zorgwekkend. Wij moeten multi-sectoraal samenbundelen. Hoe gaan wij ons toerismeproduct promoten? Er is al een competitie gestart tussen toerisme bestemmingen in de regio. Wij moeten actief hiernaar kijken en denken over hoe wij toerisme weer gaan starten”, aldus Mendonca.

Gezond Samen Leven wordt georganiseerd door het Think Tank Collectief in samenwerking met Digital Talents Academy.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.