fbpx

Lopen transgenders inderdaad meer risico’s op beroertes, hartinfarcten en trombose?

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volgens verscheidene wetenschappers lopen vrouwen die ervoor kiezen om in het leven verder te gaan als een man en daarvoor hormonen gebruiken, een groter risico op het krijgen van beroertes.

Ook zou de kans op hartinfarcten evenals het ontwikkelen van trombose verhoogd zijn.

Wat is de reden hiervan?

GFC Nieuws vroeg de Europese top verjongingsexpert Jonathan Clarke om uitleg.

Volgens de topexpert gebruiken transmannen het mannelijk hormoon testosteron.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Pijnklachten? Europese topexpert legt uit wat je het beste kunt doen

“Het inspuiten of middels een gel of crème smeren van dit hormoon kan bij een deel gebruikers erg hoge hemoglobine- en hematocrietwaarden tot gevolg hebben, wat het risico op bloedstolsels zou kunnen vergroten”, legt Clarke uit.

Volgens de topexpert bestaat er binnen de medische wereld echter geen consensus op dit vlak en moet meer onderzoek duidelijk hierin brengen.

“Er is een grote groep wetenschappers die van oordeel is dat een hematocrietwaarde boven de 52 procent door het gebruik van testosteron gevaarlijk is, de therapie dan moet worden gestaakt of de dosis worden verlaagd”.

BEKIJK OOK
Pijnstillers zoals Ibuprofen en Naproxen kunnen artritisontsteking verergeren

“Een andere optie is om regelmatig een aderlating te laten uitvoeren.  Er wordt dan bloed afgenomen, meestal rond de 400 mL, om zo het HB en HT- niveau te verlagen”.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Douchen of baden tijdens onweer kan levensgevaarlijk zijn, zeggen experts

“Maar andere experts hebben een andere mening en zeggen dat alleen een verhoogde hematocriet, secundaire erythrocytose, zonder een verhoging van het aantal bloedplaatjes, helemaal niet gevaarlijk is zoals sommige collegae beweren”, aldus Jonathan Clarke.

Hij verwijst in dit kader naar jarenlang onderzoek dat is uitgevoerd door de Amerikaanse epidemioloog professor Scott Howell.

Howell heeft vaker uitleg gegeven dat verhoogde hemoglobine- en hematocrietwaarden die worden veroorzaakt door het gebruik van testosteronpreparaten, geen extra risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.

Ook de bekende Amerikaanse medicus dr. Keith Nichols, die gespecialiseerd is in het begeleiden van mannen en vrouwen die hormonen gebruiken, deelt dezelfde mening.

De zienswijzen op dit stuk lopen dus uiteen. Meer onderzoek zou volgens Clarke duidelijkheid kunnen verschaffen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER