Loopt Facebook leeg? Steeds meer iconen deleten hun FB-account

Bij Facebook zijn de keukenprinsessen die dagelijks foto’s plaatsen van het middageten en de boze mensen die hun gal spugen over het wee van de wereld, het product dat Mark Zuckerberg en de zijnen miljarden dollars opleverde. Steeds meer van die producten verlaten Facebook vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.

Het mannenblad Playboy, vooral bekend vanwege de uitstekende artikelen (en, eerlijk is eerlijk, ook een beetje om de plaatjes van luchtig geklede vrouwen) lag al langer overhoop met het preutse Facebook, dat met Cambridge zijn Waterloo lijkt te hebben gevonden.

“Hoewel dat (het verwijderen van de accounts, red.) onze bedrijfsdoelstellingen en de mogelijkheid om ons publiek op een authentieke manier te bereiken, heeft geraakt, heeft het recente nieuws over het vermeende wanbeheer door Facebook van gebruikersgegevens onze beslissing om onze activiteiten op dit moment op te schorten vast doen staan.

Er zijn meer dan 25 miljoen fans die met Playboy samenwerken via onze verschillende Facebook-pagina’s, en we willen niet medeplichtig zijn aan het blootstellen van hen aan de gerapporteerde praktijken.

Daarom hebben we aangekondigd dat we het Facebook-platform zullen verlaten en de Playboy-accounts die Playboy Enterprises beheert, deactiveren.”

 

Dinsdagnacht trok Playboy de stekker uit al zijn FB-accounts. Pijnlijk voor Zuckerberg, want de pagina’s met de konijntjes trokken 25 miljoen fans.  

Cooper Hefner, de zoon van Hugh Hefner en chief creative officer van het bedrijf, gaf ook zijn persoonlijke mening.

“De richtlijnen voor inhoud en het bedrijfsbeleid van Facebook blijven in tegenspraak met onze waarden. 

We hebben geprobeerd onze stem aan te passen aan het platform, dat naar onze mening nog altijd seksueel repressief is”, aldus Hefner.

“De recente inmenging in een vrije verkiezing in de VS toont een andere zorg aan die wij hebben over de manier waarop zij omgaan met de gegevens van gebruikers – meer dan 25 miljoen daarvan zijn Playboy-fans – waardoor het voor ons duidelijk is dat we het platform moeten verlaten.”

 

Eerder hadden andere producten als Elon Musk (2,6 miljoen volgers) en zangeres Cher zich teruggetrokken, naast andere beroemd- en bekendheden.

Grote bedrijven als Mozilla, Commerzbank, Pep Boys en Sonos wachten nog even met het verwijderen van hun Facebookaccount, maar stopten met adverteren.

 

Overige berichten