fbpx

Loopbaanplanning als handvest voor bestuursambtenaren

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft de beschikking Loopbaanplanning (vergelijkbaar met een handvest) overhandigd Margaretha Malontie (Deken van de districtscommissarissen) en Glenn Swamipersad (voorzitter Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling ABPRO). De overhandiging vond woensdag plaats tijdens een ceremonie op het hoofdkantoor van het ministerie.

Malontie is opgelucht nu deze fase is bereikt. De Loopbaanplanning bevat onder meer richtlijnen voor de nieuwsdienst. Ook de taken en disciplines van de bestuursdienst zijn daarin verwerkt. Bestuursambtenaren zijn, aldus Malontie, verplicht zich te laten scholen. Ook de intrede van nieuwe bestuursambtenaren is in de beschikking vastgelegd. Zo verwacht ze meer kadervorming.

Swamipersad zegt dat de vakbond al 15 jaar geleden heeft gevraagd om een Loopbaanplanning, die maar niet kwam. De vakbondsvoorzitter heeft de minister gevraagd om de bestuursambtenaren, nu dit voorbij is, ook de gelegenheid kunnen krijgen de opleiding tot Buiten Gewoon Agent van Politie (BAVP) te volgen. Dat zou helpen bij de toepassing van snelrecht, een van de redenen waarom er toentertijd vanwege de overheid in alle districten een commissariaat is opgezet. “Als deze twee zijn gerealiseerd is de bestuursdienst compleet,” aldus Swamipersad.

BEKIJK OOK
44-jarige Dhiradj Bhiekhemsing gezocht voor oplichting en verduistering

De minister heeft vanaf zijn aanstelling structureel overleg over de Loopbaanplanning gehad met de bond. Deze beschikking brengt, behalve de andere positieve zaken, ook een belangrijke ontwikkeling met zich mee: “Er heerste chaos wat bevorderingen betreft. Er was spraken van willekeur. Met dit document hopen we dat dit tot het verleden zal horen.”

Aan het einde van de overhandigingsceremonie zei hij te hopen dat de in de beschikking genoemde rechten, plichten en sancties eenieder ten goede zal komen.(GFC)