fbpx

Longkankermedicijn repotrectinib veelbelovend

GFC NIEUWSREDACTIE- De resultaten van de TRIDENT-1-studie, die vrijdag zal worden gepresenteerd op het 34e EORTC-NCI-AACR Symposium on Molecular Targets and Cancer Therapeutics in Barcelona, Spanje, suggereren dat repotrectinib effectief zou kunnen zijn voor de behandeling van ROS1-positieve NSCLC, zowel bij patiënten die andere gerichte behandelingen hebben gekregen als bij degenen die dat niet hebben gedaan.

Repotrectinib is ontworpen om patiënten met NSCLC te helpen die een genetische herschikking in hun tumorcellen hebben die ROS1positief wordt genoemd en die de groei van kanker kan stimuleren.

Dit type NSCLC is goed voor ongeveer één of twee procent van de gevallen van longkanker. Het wordt vaker aangetroffen bij jongere mensen, vrouwen en mensen die nooit hebben gerookt.

BEKIJK OOK
Meeste mensen met long-Covid worden geconfronteerd met stigma en discriminatie

De resultaten van de studie worden gepresenteerd door professor Byoung Chul Cho van het Yonsei University College of Medicine in Seoul, Zuid-Korea.

Hij zei: “Repotrectinib is een nieuw type tyrosinekinaseremmer, of TKI, dat werkt door de signalen te blokkeren die kankercellen vertellen te groeien en te delen. Andere TKI’s zijn al in gebruik voor de behandeling van NSCLC, maar kankers kunnen resistent worden tegen deze behandelingen. In het bijzonder kan de kanker zich verspreiden naar de hersenen, waar het bijzonder moeilijk te behandelen is. ”