fbpx

Lokale meelvoorziening en stabiele prijzen voor brood- en meelproducten gegarandeerd

GFC NIEUWS- Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft sinds februari 2020 meel beschikbaar gesteld tegen een gereduceerd tarief van SRD 185 per baal voor bakkers.
Dit project is tot stand gekomen met verschillende importeurs. Het initiatief ontstond naar aanleiding van de prijsontwikkeling van brood (Chinese puntjes) als gevolg van onder andere de meelprijs.
Ter stimulering van de productie van meel voor de lokale consumptie zijn er diverse voorzieningen getroffen door het ministerie van HI&T om de beschikbaarheid van meel te garanderen.
Ook de producten, waaronder gist en broodverbeteraar, die nodig zijn voor het verwerken van meel, tot onder andere brood, mogen invoerrechten vrij worden geïmporteerd teneinde de lokale behoefte van brood te garanderen en betaalbaar te houden. Er is momenteel een consumentenprijs van SRD 0.85 vastgesteld voor een puntbrood (Chinese puntjes) van 65 gram.
Via de Murabaha leningsovereenkomst, die gesloten is tussen de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC), een dochteronderneming van de Islamic Development Bank, en Suriname voor een bedrag van USD 25 miljoen, ook wel het ITFC-project genoemd, is het mogelijk gemaakt dat basisgoederen, medicijnen, brandstof en inputs voor de agrarische sector onder gunstige voorwaarden kunnen worden geïmporteerd.
Op verzoek van de Regering van Suriname is er een directe gunning aan de Molen voor de import van tarwe formeel goedgekeurd uit dit ITFC-project. Het bedrijf gaat de tarwe verwerken tot meel en hierdoor zal er een stabiele consumentenprijs voor brood, banket en andere meelproducten, zoals bami en roti gegarandeerd zijn.
De import van tarwe is een voordeel voor de lokale productie en de prijs van brood dat onderdeel uitmaakt van het dagelijks voedsel van vele burgers in Suriname. Momenteel worden de administratieve zaken via het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme samen met de Molen gefinaliseerd voor wat betreft het vaststellen van de meelprijs en de verdere distributie in Suriname.
Met deze faciliteit heeft de overheid naast de import van babyvoeding ook de meelvoorziening tegen een stabiele prijs voor de komende periode gegarandeerd. Meel zal beschikbaar zijn voor SRD 180 per zak van 45 kilogram voor de periode van 1 juni tot en met 30 september 2020.
De bakkers die meel willen kopen bij de Molen kunnen zich registreren bij het bedrijf. De Murabaha leningsovereenkomst is getekend door de minister van Financiën en de uitvoering van het project vindt plaats door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

BEKIJK OOK
Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness ziet levenslicht