fbpx
Lockdown Suriname zal worden verlengd, dreiging uit Brazilië immens

INGEZONDEN- De totale lockdown in Suriname die sinds vorige week van kracht is, zal worden verlengd.

Deze voorspelling doe ik op basis van de negatieve cijfers die dagelijks worden gepresenteerd. Er lijkt geen significante afname te zijn van het aantal coronabesmettingen. Het zou dus erg onverantwoord zijn om nu al te gaan versoepelen.

De afname van het aantal personen dat besmet is geraakt met het gevaarlijke onzichtbare virus gaat kennelijk nog lang op zich laten wachten. Als ik zo naar het gedrag van velen kijk, schijnt het maar niet te lukken met het houden aan de eenvoudige regels. Dat is jammer, want veel hebben wij zelf in de hand.

Zo zijn er nog veel winkels die niet goed worden geventileerd, met airconditioning en gesloten ramen,  die soms propvol klanten zijn. Gister reed ik nog langs een bekende grote supermarkt en heb dat zelf kunnen aanschouwen. En hoeveel deskundigen ook waarschuwen om niet met z’n allen te gaan in slecht geventileerde ruimten, hoe minder men daarmee rekening wenst te houden.

Ook het houden van fysieke afstand lukt bij sommigen niet.

Maar het gaat dus niet alleen om het houden van 2 meter afstand en je handen steeds wassen of desinfecteren! Het coronavirus verspreidt zich merendeels door de lucht in slecht geventileerde ruimtes. Als een besmet persoon in de ruimte praat, hoest of niest kan het virus urenlang in de lucht blijven zweven!  De afstand van 2 meter speelt in dergelijke situaties dus weinig of geen rol meer. Zoveel deskundigen weten dat nu al!

Wij zullen in Suriname rekening moeten houden met het drastisch veranderen van onze leefwijze. En dat voor vermoedelijk langere tijd, tot er een vaccin of goed werkend medicijn beschikbaar is. Behalve de besmettingen lokaal, is ook de constante dreiging vanuit ons buurland Brazilië immens. Het aantal besmette mensen daar is enorm en ons land heeft bewezen niet in staat te zijn om de poreuze grenzen goed te bewaken.

Onze landsgrenzen zijn zo lek als een zeef! En dat is helaas de harde realiteit!

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

Meer nieuws

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…