fbpx

Lockdown Suriname zal worden verlengd, dreiging uit Brazilië immens

INGEZONDEN- De totale lockdown in Suriname die sinds vorige week van kracht is, zal worden verlengd.

Deze voorspelling doe ik op basis van de negatieve cijfers die dagelijks worden gepresenteerd. Er lijkt geen significante afname te zijn van het aantal coronabesmettingen. Het zou dus erg onverantwoord zijn om nu al te gaan versoepelen.

De afname van het aantal personen dat besmet is geraakt met het gevaarlijke onzichtbare virus gaat kennelijk nog lang op zich laten wachten. Als ik zo naar het gedrag van velen kijk, schijnt het maar niet te lukken met het houden aan de eenvoudige regels. Dat is jammer, want veel hebben wij zelf in de hand.

Zo zijn er nog veel winkels die niet goed worden geventileerd, met airconditioning en gesloten ramen,  die soms propvol klanten zijn. Gister reed ik nog langs een bekende grote supermarkt en heb dat zelf kunnen aanschouwen. En hoeveel deskundigen ook waarschuwen om niet met z’n allen te gaan in slecht geventileerde ruimten, hoe minder men daarmee rekening wenst te houden.

Ook het houden van fysieke afstand lukt bij sommigen niet.

Maar het gaat dus niet alleen om het houden van 2 meter afstand en je handen steeds wassen of desinfecteren! Het coronavirus verspreidt zich merendeels door de lucht in slecht geventileerde ruimtes. Als een besmet persoon in de ruimte praat, hoest of niest kan het virus urenlang in de lucht blijven zweven!  De afstand van 2 meter speelt in dergelijke situaties dus weinig of geen rol meer. Zoveel deskundigen weten dat nu al!

BEKIJK OOK
FOSPA-Suriname vraagt bescherming inheemse gebieden

Wij zullen in Suriname rekening moeten houden met het drastisch veranderen van onze leefwijze. En dat voor vermoedelijk langere tijd, tot er een vaccin of goed werkend medicijn beschikbaar is. Behalve de besmettingen lokaal, is ook de constante dreiging vanuit ons buurland Brazilië immens. Het aantal besmette mensen daar is enorm en ons land heeft bewezen niet in staat te zijn om de poreuze grenzen goed te bewaken.

Onze landsgrenzen zijn zo lek als een zeef! En dat is helaas de harde realiteit!

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.