fbpx
Lions Club Paramaribo West informeert gezinnen over diabetes

GFC NIEUWS- Diabetes mellitus, in de volksmond suikerziekte, is best wat voor kinderen, vooral als je elke dag insuline moet prikken.

Dat vertelt de kinderarts Ragna Wolf in een info-mercial die vanaf 14 november, Wereld Diabetes Dag, te zien is op diverse tv-stations en YouTube. Het informatieve filmpje is uitgebracht door Lions Club Paramaribo West.

De serviceclub organiseert elk jaar rond deze internationale dag activiteiten, waaronder testen op locatie. Vanwege COVID-19 moest de club een andere manier bedenken om de samenleving te informeren over de risico’s van deze ziektevén over manieren om diabetes te voorkomen.

In Suriname leven circa , van wie de helft niet weet dat zij deze ziekte hebben. Soms door erfelijke aanleg of ouderdom, Lions Club Paramaribo West vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de Surinaamse bevolking. Bovendien is diabetespreventie een van de doelstellingen van de overkoepelende Lions Club International, waarbij alle clubs zijn aangesloten.

Diabetes komt voor in alle leeftijdsgroepen. Lions Club Paramaribo West besteedt dit jaar speciale aandacht aan kinderen met deze stofwisselingszieke. In de info-mercial legt de oogarts Denise Doelwijt uit welke gevolgen diabetes mellitus kan hebben voor het gezichtsvermogen. Moeder Vanessa en zoon Jemall vertellen hoe het leven is voor een kind met jeugd-diabetes.

Diabetes mellitus in het kort:

– Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij je alvleesklier onvoldoende of geen insuline aanmaakt.

– Insuline zorgt voor een goede glucose-opname in je cellen. Bij diabetes werkt dit niet goed.

– Er zijn verschillende typen en vormen van diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

– Tot de bekende symptomen van diabetes behoren veel plassen en een droge mond.

– Diabetes kan – afhankelijk van het type – verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijke aanleg, een ongezonde levensstijl en ouderdom.

– Op den duur kunnen oogcomplicaties, nierziekten en complicaties aan de zenuwbanen ontstaan.

Met deze info hoopt Lions Club Paramaribo West de samenleving voldoende in te lichten en bewustwording verder op gang te brengen over diabetes. Dit alles met als doel om de gezondheid van onze Surinamers te optimaliseren.

Link voor de infomercial: https://www.youtube.com/watch?v=wGlYlGMyQGs

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…