fbpx

Lions Club Paramaribo West informeert gezinnen over diabetes

GFC NIEUWS- Diabetes mellitus, in de volksmond suikerziekte, is best wat voor kinderen, vooral als je elke dag insuline moet prikken.
Dat vertelt de kinderarts Ragna Wolf in een info-mercial die vanaf 14 november, Wereld Diabetes Dag, te zien is op diverse tv-stations en YouTube. Het informatieve filmpje is uitgebracht door Lions Club Paramaribo West.
De serviceclub organiseert elk jaar rond deze internationale dag activiteiten, waaronder testen op locatie. Vanwege COVID-19 moest de club een andere manier bedenken om de samenleving te informeren over de risico’s van deze ziektevén over manieren om diabetes te voorkomen.
In Suriname leven circa , van wie de helft niet weet dat zij deze ziekte hebben. Soms door erfelijke aanleg of ouderdom, Lions Club Paramaribo West vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de Surinaamse bevolking. Bovendien is diabetespreventie een van de doelstellingen van de overkoepelende Lions Club International, waarbij alle clubs zijn aangesloten.
Diabetes komt voor in alle leeftijdsgroepen. Lions Club Paramaribo West besteedt dit jaar speciale aandacht aan kinderen met deze stofwisselingszieke. In de info-mercial legt de oogarts Denise Doelwijt uit welke gevolgen diabetes mellitus kan hebben voor het gezichtsvermogen. Moeder Vanessa en zoon Jemall vertellen hoe het leven is voor een kind met jeugd-diabetes.
Diabetes mellitus in het kort:
– Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij je alvleesklier onvoldoende of geen insuline aanmaakt.
– Insuline zorgt voor een goede glucose-opname in je cellen. Bij diabetes werkt dit niet goed.
– Er zijn verschillende typen en vormen van diabetes. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.
– Tot de bekende symptomen van diabetes behoren veel plassen en een droge mond.
– Diabetes kan – afhankelijk van het type – verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijke aanleg, een ongezonde levensstijl en ouderdom.
– Op den duur kunnen oogcomplicaties, nierziekten en complicaties aan de zenuwbanen ontstaan.
Met deze info hoopt Lions Club Paramaribo West de samenleving voldoende in te lichten en bewustwording verder op gang te brengen over diabetes. Dit alles met als doel om de gezondheid van onze Surinamers te optimaliseren.
Link voor de infomercial: https://www.youtube.com/watch?v=wGlYlGMyQGs

BEKIJK OOK
Strengere winkelcontroles in ressort Paramacca