fbpx

Lions Club Paramaribo East tegen voedselonzekerheid en diabetes

GFC NIEUWS- Op Wereld Diabetes Dag zaterdag heeft de Lions Club Paramaribo East een speciale editie van haar terugkerend thema ‘Food insecurity, Lions lending a helping hand’ uitgevoerd.
Bij deze projecten worden er aan hulpbehoevende individuen en gezinnen, die te maken hebben met voedselonzekerheid voedselpakketten verstrekt. Eerdere edities werden uitgevoerd in april 2019, december 2019 en september 2020.
Voedselonzekerheid is een internationaal probleem voor de volksgezondheid, met name voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals huishoudens met alleenstaande vrouwen en ouderen, recente immigranten, gezondheidsproblemen en/of een laag inkomen. Deze voedsel onzekere bevolkingsgroepen lopen het risico op minder diverse diëten van mindere kwaliteit. Beperkte budgetten onder voedsel onzekere mensen leiden tot het kopen van eenzijdige, goedkopere, calorierijke voedingsmiddelen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogde vatbaarheid voor één of meer chronische ziekten, waaronder Diabetes Mellitus.
Wanneer mensen het moeilijk vinden om aan voldoende en gezond voedsel te komen, is het nog moeilijker om hun voedselkeuze af te stemmen op een diabetesregime. Diabetesbehandeling kan stressvol zijn vanwege de vele vereiste verantwoordelijkheden; in combinatie met voedselonzekerheid wordt het een nog grotere uitdaging.
Als gevolg hiervan komen veel diabetici met voedselonzekerheid vast te zitten tussen concurrerende prioriteiten, zoals het kopen van voedsel, voorgeschreven medicijnen en benodigdheden voor diabetes, en het beheren van andere kosten van levensonderhoud, waardoor hun toestand en algehele gezondheid mogelijk verslechteren.
De Lions in het algemeen en in het bijzonder de Lions Club Paramaribo East zijn zich hiervan bewust en hebben Diabetes Mellitus als een van hun 5 causes.
Lions Club Paramaribo East maakt bij de uitvoering van deze bijzondere editie de koppeling tussen voedselonzekerheid en Diabetes Mellitus. De pakketten die daarom verstrekt zijn geworden werden diabetes verantwoord opgesteld en de individuen en gezinnen werden uitgezocht op basis van de aanwezigheid van voedselonzekerheid en Diabetes Mellitus. De pakketten waren ook voorzien van informatie over de ziekte Diabetes Mellitus en hoe hiermee om te gaan.
Bij deze editie werden de voedselpakketten verstrekt aan 4 individuen, 5 kleinere gezinnen en 4 grote gezinnen wonende in groot Paramaribo, Wanica en te Wit Santi (Para). De respondenten hebben de pakketten met de nodige vreugde ontvangen en bij enkelen werd er samen met de aanwezige LIONS gebeden om de almachtige te danken.
In deze moeilijke tijd waar iedereen te maken heeft met de moeilijke economische situatie en de Covid Pandemie heeft de Lions Club Paramaribo East nog bedrijven en individuen bereid kunnen vinden om dit project mogelijk te maken.
Lions Club Paramaribo East kan hierbij terugzien op een succesvol uitgevoerd project. De club kijkt reikhalzend uit naar de uitvoering van de volgende editie om zodoende haar werk in dienst van de maatschappij voort te zetten.

BEKIJK OOK
Vijf mannen aangehouden tijdens drugsinval, zesde verdachte meldt zich aan