fbpx

Link tussen omega-3 vetzuren en autisme blijft vaag

Hersenwetenschapper Kim van Elst van het UMC Utrecht bekeek of een dieet rijk aan omega-3 kan helpen bij autisme. Een eenduidig antwoord is daar nog niet op te geven, blijkt uit haar promotie-onderzoek.

Soms gaat er iets mis in de ontwikkeling van de hersenen, wat kan leiden tot een stoornis als schizofrenie, bipolaire stoornis, autisme of ADHD. Een vraag die hersenwetenschappers bezighoudt is of supplementen met omega-3 vetzuren soelaas bieden. Niet om de aandoeningen te genezen, maar om sommige symptomen te verzachten.

Iemand die daar antwoord op probeert te vinden is van Elst. Tijdens haar promotie-onderzoek aan het UMC in Utrecht keek zij of meervoudig onverzadigde vetzuren in het dieet een rol spelen bij het ontstaan en de behandeling van autisme. De vetzuren waar het om draait zijn omega-3 en omega-6. Omega-3 zit in noten en vette vis als zalm en makreel. Omega-6 zit vooral in plantaardige oliën. Van Elst deed meerdere studies bij muizen en mensen, maar kan achteraf niet overtuigd zeggen dat omega-3 positief uitpakt bij autisme.

BEKIJK OOK
Surinaamse oplichter krijgt naïeve vrouwen zover 'beschermingsketting' te kopen voor €250